Skořicoví šneci jsou celosvětově známou dobrotou. Oblíbení jsou asi nejvíce ve Švédsku kde mají kanelbulle dokonce svůj den. Samozřejmě se rozšířily po celé Skandinávii a oblíbenými se staly dokonce po celém světě. Někde se přidávají rozinky, v Americe zase bulky rádi ještě polévají cukrovou glazurou.
Každopádně, kdo miluje skořici, nesmí tento dezert minout. Skořicoví šneci jsou krásně voňaví a nadýchaní. A jeden Vám stačit nebude😉
Na skořicové šneky potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 21 g čerstvého droždí
- 15 g práškového sladidla FAN STARLinea 250 g
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- půl lžičky soli
- 1 lžička skořice
Náplň:
- 100 g másla
- 3 lžíce mleté skořice
- 2 lžičky práškového sladidla FAN STARLinea 250 g
+ vejce na potření
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek – do trochy teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku práškového sladidla FAN STARLinea 250 g, lžičku hladké mouky a zamícháme do konzistence kašičky. Necháme 20 minut vzejít.
Mezitím si rozehřejeme máslo (ale nesmí být horké). Zbytek mouky smícháme s práškovým sladidlem, skořicí a solí. Do směsi mouky vytvoříme důlek, nalijeme do ní máslo, vzešlý kvásek a zbytek mléka, a zaděláme těsto. Necháme kynout přibližně 60 minut.
Než těsto vykyne, smícháme změklé máslo (nesmí být tekuté) se skořicí a 2 lžičkami práškového sladidla FAN STARLinea 250 g.
Vykynuté těsto vyválíme do pravidelného obdélníkového tvaru o výšce asi 0,5 cm, potřeme směsí a zarolujeme po kratší straně. Krájíme na plátky asi 2,5 cm široké, klademe na pečícím papírem vyložený plech v dostatečném rozestupu – šneci ještě hodně nabudou. Přikryjeme utěrkou a ještě necháme 30 minut dokynout.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C cca 10-15 minut – dozlatova.
TIP: Do náplně můžeme nastrouhat třeba jablko nebo hrušku. Nebo plát těsta posypat rozinkami.
A také je možné vytvořit z nařezaných plátků jakoby dort – to jednotlivé plátky klademe do pekáčku nebo do dortové formy. Mezi jednotlivými kousky necháme trochu místa, aby se během pečení měly šneci kam rozpínat.
Pokud máte rádi skořici, vyzkoušejte i další recepty – Galetky s meruňkami, Lotusky od CLARA FIT FOOD nebo Švestkový dezert.
Za recept moooc děkujeme Veronice Adamové z Kostelce n. / L.