E-shop – doprava zdarma při nákupu nad 1.000,- Kč

Máte dotaz? Volejte

Sirup z lipového květu

Sirup z lipového květu

Doba přípravy: 60 minut

Možností, z čeho si vyrobit svůj vlastní domácí sirup, je spousta. Nebojme se experimentovat, zvláště když příroda nabízí tolik možností. Sirup z lipového květu si můžete připravit z čerstvých květů, nebo klidně i sušených. Cukr vyměňte za nízkoenergetickou náhradu, která ale stále obsahuje fruktózu, která plní funkci konzervantu.
A proč byste si měli vyzkoušet lipový sirup připravit? Lípa totiž napomáhá při odvodnění organismu, vykašlávání a správné funkci dýchací soustavy, a také má relaxační účinek. Sirup Vám krásně ovoní třeba zelený čaj, a chutnat bude i dětem, třeba v báječné letní limonádě.

A ještě důležitá informace – květenství se sbírají celá, s blanitým jazykovitým listenem a to na počátku kvetení, tedy začátkem června!

Na sirup z lipového květu potřebujeme:

  • 3 hrsti čerstvých lipových květů
  • 75 g práškového sladidla FAN STARLINEA na bázi fruktózy a sukralózy
  • 2 citrony
  • lžička kyseliny citronové
  • 2 litry vody

Postup:

Do skleněné nádoby, mísy, vložíme nasbírané lipové květy a citrony pokrájené na kolečka. Vedle si mezitím ve 2 litrech vody rozpustíme práškové sladidlo FAN STARLINEA a kyselinu citronovou. Poté nalijeme na lipové květy, nádobu zakryjeme a necháme v chladu a temnu 2 dny stát. Nezapomeneme občas promíchat.
Po 2 dnech macarát slijeme do nerezové nádoby a svaříme. Ještě teplý sirup přecedíme přes jemné sítko a plníme do sterilních láhví, zavíčkujeme.

Proces dokončíme sterilací – jednotlivé láhve obalíme novinovým papírem, a vložíme do většího a hlavně vysokého hrnce, které bude možné během sterilace přiklopit poklicí. Dno hrnce si vyložíme několika vrstvami novinového papíru a naplníme vodou asi do dvou třetin. Přiklopíme a pomalu zahříváme. V páře sterilujeme přibližně 20 minut. Poté necháme vychladnout, vyndáme, osušíme a uložíme na tmavém, chladnějším místě.

TIP: Sterilovaný sirup Vám vydrží uskladněný i déle než rok, po otevření je ale důležité jej skladovat v ledničce, a spotřebovat do 7 dnů. Doporučuje tedy připravovat do menších lahviček.
A pokud nemáte rádi bylinné sirupy, u nás najdete i ovocné – Jahodový sirup a Malinový sirup jsou klasiky, které nikdy nezklamou.

Sdílejte recept na sociálních sítích

Facebook
Twitter
FAN Sladidla Tišice

Další recepty

Utopenci
Utopenci, nejen novoroční
Příprava: 60 minut
Hrušková dobrota
Hrušková dobrota ve skle
Příprava: 60 minut
kulajda
KULAJDA
Příprava: 30 minut
Švestkový džem
Švestkový džem se skořicí
Příprava: 30 minut