Na jahodový sirup budeme potřebovat:
- 1,5 kg jahod
- 1 citron
- 1 l převařené vody
- 500 g práškového sladidla FAN TŘTINOVÝ CUKR STEVIA® se steviol-glykosidy
- 20 g kyseliny citronové
Postup:
Jahody omyjeme, očistíme, vložíme do nádoby a důkladně rozmačkáme. Přidáme na plátky nakrájený citron a kyselinu citronovou. Promícháme a zalijeme odstátou převařenou vodou. Nádobu přikryjeme a necháme stát v chladnější místnosti 24 hodin.
Poté směs přecedíme a jahody prolisujeme přes jemné sítko do hrnce. Ke směsi přidáme práškové sladidlo FAN TŘTINOVÝ CUKR STEVIA® se steviol-glykosidy a vaříme na střední intenzitě ohřevu, a mícháme dokud se sladidlo nerozpustí. Průběžně sbíráme pěnu, která se tvoří na hladině, aby byl sirup po dokončení krásně čirý.
Hotový jahodový sirup přelijeme do čistých lahví, nejlépe vyvařených, případně lihem vydesinfikovaných, uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu mimo sluneční světlo. Po otevření uchováme v ledničce!
TIP: Víte, že sirupů se v ČR vypije více než 40 milionů litrů ročně? Nejvíce samozřejmě v letním období. Je to neuvěřitelné číslo, že. A je z něj patrné, že sirupy své místo v kuchyni mají, a to nejen k přípravě nápojů, ale třeba i na dochucení pudinků, kaší, pohárů.
Pokud také patří k těm, co jim jen voda nestačí, vyzkoušejte i naše další recepty na sirupy – Bezový sirup nebo Malinový sirup. Určitě se po nich zapráší.