Chcete koledníky překvapit něčím nevšedním? Linecká vajíčka jste již pekli tolikrát, pojďte tedy zkusit něco nového – sušenky ve tvaru oveček! Je to trochu pracnější, ale dětičky Vám při přípravě mohou pomáhat, a o to víc jim pak budou chutnat.
Na velikonoční sušenky potřebujeme:
- 210 g hladké mouky
- 150 g másla
- 18 g práškového sladidla FAN STARLINEA
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička citronové kůry
- kakao podle potřeby
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme práškové sladidlo FAN STARLINEA, žloutky, citronovou kůru, rum a studené máslo pokrájené na kostičky. Nejprve konečky prstů zpracujeme jako bychom tvořili drobenku a pak rychle spojíme v hladké těsto. Můžeme krátce promíchat v robotu – nástavec lopatka.
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejlépe do druhého dne odpočinout v lednici.
Před pečením těsto včas vyndáme z lednice a necháme povolit při pokojové teplotě. Oddělíme 1/4 těsta, do kterého přidáme kakao a hněteme tak dlouho, dokud se těsto neobarví do hněda.
Ze světlého těsta vytvarujeme malé kuličky ve velikosti lískového oříšku a na plech vyložený pečícím papírem začneme tvarovat tělíčko ovečky, z tmavého těsta pak vymodelujeme hlavičku, ouško a nožičky.
Všechny části k sobě lehce přimáčkneme. Pomocí párátka nebo ostré špejle naznačíme očičko a pusinku. Do ouška a nožiček uděláme rýhu.
Velikonoční sušenky pečeme v předem vyhřáté troubě asi 10 minut při 180 °C do růžova.