E-shop – doprava zdarma při nákupu nad 1.000,- Kč

Máte dotaz? Volejte

Vánoční svařák

Galerie:

Vánoční svařák

Doba přípravy: 15 minut

Dokážete si představit předvánoční čas bez svařáku nebo punče? A představte si, že se nemusíte kvůli tomu trmácet do ulic. Tyto teplé nápoje symbolické pro předvánoční čas si můžete vychutnat i doma. Navíc bez zbytečných cukrů, kterých je v obou těchto nápojích víc než dost.

A pokud chcete připravit zážitek i pro své nejmenší, těhotné nebo zapřisáhlé abstinenty, vyměňte červené víno za brusinkový nebo jablečný džus. Hlavně děti budou nadšené, že mohou dělat to samé jako rodiče a dopřát si “pravý” vánoční svařák jako taťka s mamkou.

Na vánoční svařák potřebujeme:

  • 700 ml červeného vína
  • 200 ml vody
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče (nebo pořádně vydrbaný)
  • 2-3 lžičky tekutého sladidla STARLinea 200 ml
  • 1 lžička celých hřebíčků (pro úplnost – myslíme koření😁)
  • kousek skořice vcelku
  • hvězdička badyánu
  • lžička nového koření

Postup:

Nejprve si připravíme rozvar, kterým budeme svařák ochucovat. Do 200 ml vody přidáme všechno koření a kůru z pomeranče (jen kůru, bez bílých částí, které by nám akorát přidali do rozvaru hořkost). Vše přivedeme k varu a necháme 15 minut probublávat. Odstavíme, a necháme vychladnout. Tím se nám pořádně uvolní aroma koření. Poté rozvar přecedíme a dosladíme tekutým sladidlem STARLinea tekutá. Pro začátek dáme 2-3 lžičky.

Když je rozvar vychladlý, začneme s konečnou přípravou. Do vyššího hrnce nalijeme červené víno a rozvar a na mírném plameni pomalu přivedeme na hranici varu – NEVAŘÍME. Jakmile se objeví na povrchu pěna, vypneme a vánoční svařák můžeme podávat. Třeba s plátkem pomeranče, citronu, jablka nebo třeba sušenou švestkou.

U dětské verze vyměníme víno za džus. Ideální je brusinkový – to aby děti měli pocit, že pijí to samé, co rodiče. K džusu jen přimícháme rozvar z koření, sladidlo můžeme vynechat – záleží na sladkosti džusu.

TIP: STARLinea tekutá je intenzivní sladidlo – 1 lžička (5 g) nahrazuje přibližně 50 g řepného cukru. Sladíme tedy opatrně!

Sdílejte recept na sociálních sítích

Facebook
Twitter
FAN Sladidla Tišice

Další recepty

Utopenci
Utopenci, nejen novoroční
Příprava: 60 minut
Hrušková dobrota
Hrušková dobrota ve skle
Příprava: 60 minut
kulajda
KULAJDA
Příprava: 30 minut
Švestkový džem
Švestkový džem se skořicí
Příprava: 30 minut