Perníčky patří k vánočním klasikám stejně jako vosí hnízda, linecké nebo vanilkové rohlíčky. A při vykrajování a zdobení perníčků se můžou vyřádit i Vaše děti nebo vnoučata.
Vyzkoušejte si letos perníčky podle našeho receptu – jsou rychlé, měkké hned po vychladnutí a navíc odlehčené – bez zbytečných cukrů navíc.
Jen upozorníme, že dávka je malinká, taková ochutnávková. Pokud chcete dítka zaměstnat na delší dobu, dávku určitě zdvojnásobte😉
Na perníčky potřebujeme:
- 250 g hladké mouky
- 60 g medu NEBO 60 g džemu např. Broskvová bez cukru
- 80 g změklého másla
- 2 vejce + 1 vejce na potření po upečení
- 25 g práškového sladidla STARLinea na pečení
- 10 g kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- půl lžičky perníkového koření
- šťáva z 1 citronu
Postup:
Do mísy si prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem, kakaem a perníkovým kořením. Přimícháme práškové sladidlo STARLinea. Poté přidáme změklé máslo, med / džem Broskvový bez přidaného cukru, 2 vejce a šťávu z 1 citronu. Důkladně propracujeme a vytvoříme hladké pevné těsto. Necháme chvíli odpočinout.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na cca 0,5 cm vysoký plát z kterého vykrajujeme perníčky. Fantazii se meze nekladou, ale dejte pozor, aby na plechu byly vždy tvary přibližně stejně velké, jinak by některé perníčky byly nedopečené a jiné zas spálené.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C do zlatavého spodku perníčků. Po vytažení ihned perníčky potřeme rozšlehaným vejcem. Tím získáme krásně lesklé perníčky připravené na zdobení.
Zdobení je pak jen třešničkou na dortu. Klasikou je bílková poleva.
Na bílkovou polevu bez cukru potřebujeme:
- 10 lžic jemně namletého práškového sladidla FAN Březový cukr
- 1 bílek
- 1 lžička citronové šťávy
Postup:
Nejprve si nameleme FAN Březový cukr buď v mlýnku na mák, nebo pomocí tyčového mixéru s nádobkou na mletí oříšků, kávy apod. Bílek pak šleháme se zbývajícími ingrediencemi přibližně 2-3 minuty, ideálně na vyšší otáčky v robotu, dokud nám nevznikne krásně lesklá a táhlá hmota. Když vytáhneme metlu, bílková poleva musí tvořit špičky.
Pokud bude hmota příliš tekutá, přidejte trochu namletého sladidla a znovu šleháme, pokud je příliš tuhá, přidáme trochu citronové šťávy.
Takto připravenou polevu můžeme ještě dopravit gelovými barvivy, kterých stačí kapička.