Potřebujeme:
- 500 g polohrubé mouky
- 110 g másla (rozpuštěné, ne horké!)
- 28 g práškového sladidla FAN 4:1 s acesulfamem K
- 230 ml mléka
- ¼ lžičky soli
- 1 vejce + 1 žloutek
- ¾ kostky droždí
- rozinky
- mandle plátky
- citronová kůra z 1 citronu
- na posyp FAN CUKŘENKA – BŘEZOVÝ CUKR S VANILKOU
Postup:
Do mísy dáme všechny suroviny (droždí rozdrobíme) kromě mandlí a rozinek.
Důkladně zaděláme těsto. Na konec přidáme rozinky a nasekané mandle, po zapracování necháme těsto na teplém místě, přikryté utěrkou vykynout.
Vykynuté těsto přendáme na vál vysypaný moukou, znovu propracujeme a rozdělíme na devět stejných dílků, z kterých vyválíme rovnoměrné válečky a upleteme vánočku, přendáme na plech s pečícím papírem a necháme znovu zhruba 45 minut kynout pod utěrkou.
Potřeme zbylým bílkem posypeme nasekanými mandlemi. Aby se vánočka při pečení nerozjela, zapíchneme do ní špejle.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C do růžova, cca 50 minut.
Po upečení a vychladnutí vánočku vydatně posypeme FAN CUKŘENKOU – BŘEZOVÝ CUKR S VANILKOU.
TIP: FAN Cukřenka bez cukru je unikátní výrobek, a určitě by neměl chybět v žádné kuchyni, kde se snižuje spotřeba jednoduchý cukrů. Skvělé se hodí na posyp např. Bábovka s jablky a ořechy nebo na obalení Vídeňské vanilkové rohlíčky.