Také milujete klasickou kombinaci – švestky, mák a drobenka? Tak tento recept na švestkový koláč je přesně pro Vás. Zbytečný cukru v drobence, na švestkách a lineckému korpusu jsme ale tentokrát nahradili naším sladidlem FAN Třtinový cukr se steviol-glykosidy. Chuť je jako u třtinového cukru, ale díky malému množství steviol-glykosidů ho budete potřebovat je poloviční množství – tedy o 50% méně, a tedy i o 50 % méně kalorií.
Těsto na švestkový koláč:
- 300 g hladké mouky
- 50 g práškového sladidla FAN TŘTINOVÝ CUKR se steviol-glykosidy
- 200 g Hery
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1/2 prášku do pečiva
Náplň:
- švestky
- 100 g mletého máku
- 1 lžíce práškového sladidla FAN TŘTINOVÉHO CUKRU se steviol-glykosidy
Drobenka:
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g másla nebo Hery
- 50 g práškového sladidla FAN TŘTINOVÝ CUKR se steviol-glykosidy
- špetka mleté skořice
Postup:
Těsto:
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, vyválíme a přendáme na menší plech vyložený pečícím papírem. Navrch poklademe švestky, a to tak, aby byly řeznou stranou nahoru. Poté posypeme mákem předem smíchaným s práškovým sladidlem FAN TŘTINOVÝ CUKR.
Drobenka:
Nejprve si smícháme mouku s práškovým sladidlem FAN TŘTINOVÝ CUKR a skořicí, přidáme máslo a rychle promneme mezi prsty až vznikne drobenka. S hotovou drobenkou posypeme připravený koláč.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 35-40 minut, ideálně do růžova.
TIP: Švestkový koláč je klasikou, ale švestky se dají zpracovat i jinak. Vyzkoušejte úžasnou Švestková nutela, Vaše děti budou určitě nadšené. Nebo zkuste trochu netradiční Švestkový dezert. Ve skleničce vypadá luxusně a oslníte.