Když se řeknou švestky, většině z nás naskočí v hlavě povidla (a možná švestkové knedlíky). Ale povidla nejsou pro každého. Proto si zkuste podle našeho receptu připravit švestkový džem. Narozdíl od povidel je sladší, lépe se s ním pracuje a skořice navíc se postará o nádhernou vůni.
Na švestkový džem se skořicí potřebujeme:
- 1 kg očištěných a vypeckovaných švestek
- 1 sáček FAN Želírovací směsi
- ½ lžičky mleté skořice
Postup:
Omyté a vypeckované švestky pokrájíme na menší kousky, vložíme do kastrolu, přidáme asi 2 lžíce vody a pozvolna přivedeme k varu. Vaříme na mírném plamenu do změknutí. Pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujeme, ponecháme kousky. Do vroucí švestkové kaše přisypeme FAN ŽELÍROVACÍ SMĚS, dobře rozmícháme a za stálého míchání necháme obsah sáčku zcela rozpustit. Sebereme vzniklou pěnu a přidáme mletou skořici, promícháme a provaříme ještě asi 5-10 minut.
Hotový švestkový džem se skořicí nalejeme do připravených čistých skleniček, zavíčkujeme a otočíme asi na 5 minut dnem vzhůru. Poté obrátíme zpět a necháme zcela vychladnout.
TIP: Pokud je připravený švestkový džem na Vás příliš sladký, můžete přidat trochu kyseliny citronové (½-1 lžička). A pokud máte švestek velkou zásobu, vyzkoušejte Švestkový dezert a rozhodně nesmíte opomenout recept na Švestkovou nutelu.