Když se řeknou švestky, většině z nás naskočí v hlavě povidla (a možná švestkové knedlíky). Ale povidla nejsou pro každého. Proto zkuste připravit švestkový džem, není tak intenzivní jako povidla. Možná si říkáte ” s mákem? “, ale dejte mu šanci. Kynutý koláč se švestkami a mákem je přeci TOP👩🏼🍳
A kde švestkový džem s mákem můžete použít? Na chleba, na koláčky, do buchet a nebo jen tak, na lžičku. Místo bonbonu😉
Na švestkový džem s mákem potřebujeme:
- 1 kg očištěných a vypeckovaných švestek
- 1 sáček FAN Želírovací směsi
- 2 vrchovaté lžíce mletého máku
Postup:
Omyté a vypeckované švestky pokrájíme na menší kousky, vložíme do kastrolu, přidáme asi 2 lžíce vody a pozvolna přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni do změknutí. Pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujeme, ponecháme kousky. Do vroucí švestkové kaše přisypeme FAN ŽELÍROVACÍ SMĚS, dobře rozmícháme a za stálého míchání necháme obsah sáčku zcela rozpustit. Sebereme vzniklou pěnu a přidáme mletý mák, provaříme ještě asi 5-10 minut.
Hotový švestkový džem nalijeme do připravených čistých skleniček, zavíčkujeme a otočíme asi na 5 minut dnem vzhůru. Poté obrátíme zpět a necháme zcela vychladnout.
TIP: Pokud je připravený švestkový džem s mákem na Vás příliš sladký, můžete přidat trochu kyseliny citronové (½-1 lžička). A pokud máte švestek velkou zásobu, vyzkoušejte Švestkový dezert a rozhodně nesmíte opomenout recept na Švestkovou nutelu.