Když se řeknou švestky, většině z nás naskočí v hlavě povidla (a možná švestkové knedlíky). Ale povidla nejsou pro každého. Zkuste si připravit podle našeho receptu švestkový džem. Není tak hustý a intenzivní jako povidla. A když ho ještě vylepšíte čokoládou, nikdo neodolá. Švestky a čokoláda jdou spolu báječně dohromady 👩🏼🍳
Na švestkový džem s čokoládou budete potřebovat:
- 1 kg očištěných a vypeckovaných švestek
- 1 sáček FAN Želírovací směsi
- 100 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
Postup:
Omyté a vypeckované švestky pokrájíme na menší kousky, vložíme do kastrolu, přidáme asi 2 lžíce vody a pozvolna přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni do změknutí. Pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujeme, ponecháme kousky. Do vroucí švestkové kaše přisypeme FAN ŽELÍROVACÍ SMĚS, dobře rozmícháme a za stálého míchání necháme obsah sáčku zcela rozpustit. Sebereme vzniklou pěnu a provaříme ještě asi 5-10 minut. Minutku před koncem nalámeme připravenou čokoládu, a necháme rozpustit.
Hotový švestkový džem s čokoládou okamžitě nalejeme do připravených čistých skleniček, zavíčkujeme a otočíme asi na 5 minut dnem vzhůru. Poté obrátíme zpět a necháme zcela vychladnout.
TIP: A pokud máte švestek velkou zásobu, vyzkoušejte Švestkový dezert a rozhodně nesmíte opomenout recept na Švestkovou nutelu.