Počátkem roku nám všem jde nejlépe dodržování předsevzetí. Jedno z těch častých je: Budu se lépe stravovat. / Budu snídat. / Začnu jíst zdravěji. Zkrátka se týká našich jídelníčků.
Připravili jsme pro Vás jednoduchý recept na snídani, kterou můžete dopřát nejen sobě, ale třeba i svým dětem. Navzájem se tak podpoříte ve zdravém stravování, a večerní příprava může být pro Vás zábavou. U naší snídaně do skleničky se totiž fantazii meze nekladou🤩
PS: Základem jsou ovesné vločky, a tato úprava, kdy jsou ponechány v ledničce do druhého dne, je známá jako overnight oats – tedy vločky přes noc. Během máčení vločky změknou, vytvoří se krásně krémová konzistence, není tedy nutné je vařit. A především se z vloček uvolní více prospěšných látek a ceněné bataglukany se lépe tráví a tělo jej dokáže lépe využít.
Na ovesné vločky do skleničky potřebujeme (4 skleničky á 200 ml):
První vrstva:
- 150 g ovesných vloček
- 10 g holandského kakaa
- 20 g proteinu natural, vanilka nebo banán – lze vynechat
- 300 ml mléka dle výběru (kravské, mandlové, sójové)
- 1 lžička práškového sladidla STARLinea 250 g nebo STARLinea ZERO 250 g
Druhá vrstva:
- 220 g bílého jogurtu
- 1/2 lžičky práškového sladidla STARLinea 250 g nebo STARLinea ZERO 250 g
Na doplnění:
- 120 g banánu
- 1 lžička džemu – např. některý z nízkokalorických džemů v naší nabídce – DŽEMY
Postup:
Nejprve si smícháme ingredience pro první vrstvu a necháme hodinku odpočinout v ledničce, aby vločky nasákly. Jogurt mezitím smícháme se sladidlem.
Poté si již vezmeme směsi na obě vrstvy a banán si nakrájíme na malé kostičky (krájíme až těsně před plněním, protože banány mají tendenci rychle zhnědnout). Do každé skleničky dáme na dno 60 g směsi z vloček, 30 g banánu na kostičky, 55 g ochuceného jogurtu, opět 60 g směsi z vloček a nakonec dáme lžičku oblíbeného džemu.
Skleničku, do které jsme navrstvili ovesné vločky necháme “overnight” – tedy přes noc uzavřeme v ledničce. Nemusíme se ale bát, skleničku Vám vydrží v ledničce i několik dní.
TIP: Pokud ovesné vločky milujete, nebo se jim nevyhýbáte, vyzkoušejte i další recepty z naší databáze – Perník na plech z ovesných vloček je rychlý a velmi zdravý. Snídaňová kaše z vloček zas spolehlivě doplní vlákninu, a jejich konečná úprava je jen na Vás.
Za recept moooc děkujeme Veronice Adamové z Kostelce n. / L.