Kdo by nemilovala kombinaci jablek a skořice. Jablečný závin je samozřejmě klasika, ale vyzkoušejte si náš recept na báječný podzimní koláč, kde místo cukru použijete nízkokalorická sladidla.
Těsto je podobné lineckému, koláč tak bude krásně křehký s bohatou jablečnou náplní ovoněnou skořicí.
Těsto na jablečný koláč:
- 300 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- 3 žloutky
- 200 g másla
- 3 lžíce mléka
- 10 g práškového sladidla FAN STARLINEA
Náplň:
- 1-1,5 kg jablek
- 1-2 lžíce práškového sladidla FAN STARLINEA
- mletou skořici
Ozdoba a dochucení:
- FAN CUKŘENKA – březový cukr s vanilkou
Postup:
Těsto:
Postup je velmi snadný a rychlý. Ze všech surovin, které si na těsto připravíme, vypracujeme vláčné těsto.
Poté si připravíme vál, který si lehce posypeme moukou a pomocí válečku si z těsta rozválíme kulatý plát. Plát opatrně přendáme do předem připravené, vymazané a moukou vysypané dortové formy.
Těsto, které bude přesahovat okraje odřízneme a schováme (budeme ho ještě potřebovat). Těsto na dně dortové formy propícháme pomocí vidličky.
Náplň:
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme skořici a práškové sladidlo FAN STARLINEA, promísíme a rozprostřeme na těsto do dortové formy.
Ze zbylého těsta můžeme vyválet dlouhé válečky, které poklademe na jablka a vytvoříme tak mřížku, nebo těsto můžeme rozválet a pomocí vykrajovátek vytvořit obrazce, které vyskládáme na vrch koláče.
Jablečný koláč vložíme do trouby a pečeme na 175-180 °C cca 30 minut.
Po vychladnutí pocukrujeme FAN CUKŘENKOU.
TIP:
S jablky můžete vykouzlit mnoho dobrot, hlavně těch pečených. Takový Jablečný závin je klasikou, a stejně tak Mrkvovo-jablečný salát. Trošku netradičně můžeme jablka využít u Beránek s jablky a ořechy.