Plněné ořechy bezesporu patří mezi TOP 10 vánočního cukroví. Je s nimi trochu práce, ale za tu námahu to stojí. A můžete zapojit i své děti, vnoučátka. Vtlačování těsta do formiček pro ně bude velká zábava, alespoň chvilku 🙂
Na těsto:
90 g hladké mouky
60 g mletých vlašských ořechů
40 g práškového sladidla FAN Březový cukr – xylitol
70 g másla (pokojové teploty)
1 žloutek
Na krém:
50 g práškového sladidla FAN Březový cukr – xylitol
50 g másla
50 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce rumu nebo rumové tresti
Postup:
- Ze surovin na těsto připravíme hladkou hmotu, kterou zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odležet přibližně 1 hodinu, nejlépe ale přes noc.
- Mezitím si připravíme formičky na ořechy a vymažeme je máslem (kdo má rád jistotu, vysype ještě moukou). Pokud ale můžeme doporučit, silikonové formy na ořechy jsou úžasná záležitost, nemusíte se bát, že ořechy nepůjdou z formičky.
- Do každé formičky vložíme kuličku těsta o průměru cca 1 cm a důkladně vmačkáme tak, aby byla uprostřed prohlubeň a těsto nepřesahovalo formičku.
- Pečeme asi 8-10 minut při 175 °C.
- Upečené ořechy ještě za tepla vyklepneme z formiček – OPATRNĚ, ale pokud máme silikonovou formu, můžeme nechat vychladnout zcela.
- Mezitím si připravíme krém – máslo vyšleháme s práškovým sladidlem FAN Březový cukr, dokud nenabude na objemu (klidně i pár minut). Poté přidáme ořechy, rum. Kdo má rád, může do krému přidat kvalitní kakao holandského typu.
- Plnění ořechů – 1 polovinu naplníme krémem, nejlépe za pomoci zdobícího sáčku, a slepujeme druhou polovinou.
Plněné ořechy se nemusí nechat odležet, takže je stihnete i den před Vánoci 🙂
TIP: Spousty vánočních receptů najdete v naší sekci Vánoční recepty. Třeba klasické Vídeňské vanilkové rohlíčky nebo Linecké cukroví. To nesmí chybět!