E-shop – doprava zdarma při nákupu nad 1.000,- Kč

Máte dotaz? Volejte

Perníčky z ovesné mouky

Perníčky z ovesné mouky

Perníčky z ovesné mouky

Perníčky z ovesné mouky
Doba přípravy: 60 minut

Perníčky patří k vánočním klasikám stejně jako vosí hnízda, linecké nebo vanilkové rohlíčky. A při vykrajování a zdobení perníčků se můžou vyřádit i Vaše děti nebo vnoučata.
A co když Vám řekneme, že perníčky lze udělat zdravěji? Místo hladké mouky můžeme použít mouku ovesnou. Ta má mnohem zajímavější chuť, obsahuje minerály a vitamíny, a navíc má mnohem hodnotnější obsah bílkovin.

A věřte nebo ne, jsou dokonce mnohem chutnější❤️

Jen upozorníme, že dávka je malinká, taková ochutnávková. Pokud chcete dítka zaměstnat na delší dobu, dávku určitě zdvojnásobte😉

Na perníčky z ovesné mouky potřebujeme:

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g medu NEBO 60 g džemu např. Broskvová bez cukru
  • 80 g změklého másla
  • 2 vejce + 1 vejce na potření po upečení
  • 25 g práškového sladidla STARLinea na pečení
  • 10 g kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • půl lžičky perníkového koření
  • šťáva z 1 citronu

Postup:

Do mísy si prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem, kakaem a perníkovým kořením. Přimícháme práškové sladidlo STARLinea. Poté přidáme změklé máslo, med / Broskvová bez přidaného cukru, 2 vejce a šťávu z 1 citronu. Důkladně propracujeme a vytvoříme hladké pevné těsto. Necháme chvíli odpočinout.

Těsto rozválíme na pomoučněném vále na cca 0,5 cm vysoký plát z kterého vykrajujeme perníčky. Fantazii se meze nekladou, ale dejte pozor, aby na plechu byly vždy tvary přibližně stejně velké, jinak by některé perníčky byly nedopečené a jiné zas spálené.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C do zlatavého spodku perníčků. Po vytažení ihned perníčky potřeme rozšlehaným vejcem. Tím získáme krásně lesklé perníčky z ovesné mouky připravené na zdobení.

Zdobení je pak jen třešničkou na dortu. Klasikou je bílková poleva.

Na bílkovou polevu bez cukru potřebujeme:

  • 10 lžic jemně namletého práškového sladidla FAN Březový cukr
  • 1 bílek
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

Nejprve si nameleme FAN Březový cukr buď v mlýnku na mák, nebo pomocí tyčového mixéru s nádobkou na mletí oříšků, kávy apod. Bílek pak šleháme se zbývajícími ingrediencemi přibližně 2-3 minuty, ideálně na vyšší otáčky v robotu, dokud nám nevznikne krásně lesklá a táhlá hmota. Když vytáhneme metlu, bílková poleva musí tvořit špičky.
Pokud bude hmota příliš tekutá, přidejte trochu namletého sladidla a znovu šleháme, pokud je příliš tuhá, přidáme trochu citronové šťávy.
Takto připravenou polevu můžeme ještě dopravit gelovými barvivy, kterých stačí kapička.

Sdílejte recept na sociálních sítích

Facebook
Twitter
FAN Sladidla Tišice

Další recepty

skořicový šnek
Skořicový šneci
Příprava: 60 minut
Jahodový džem - FAN Želírovací směs
Jahodový džem bez zbytečných cukrů
overnight musli
Snídaně do skleničky
Jablečný koláč
Jablečný koláč s povidly od CLARA FIT FOOD
Příprava: 60 minut