Perníčky patří k vánočním klasikám stejně jako vosí hnízda, linecké nebo vanilkové rohlíčky. A při vykrajování a zdobení perníčků se můžou vyřádit i Vaše děti nebo vnoučata.
A co když Vám řekneme, že perníčky lze udělat zdravěji? Místo hladké mouky můžeme použít mouku ovesnou. Ta má mnohem zajímavější chuť, obsahuje minerály a vitamíny, a navíc má mnohem hodnotnější obsah bílkovin.
A věřte nebo ne, jsou dokonce mnohem chutnější❤️
Jen upozorníme, že dávka je malinká, taková ochutnávková. Pokud chcete dítka zaměstnat na delší dobu, dávku určitě zdvojnásobte😉
Na perníčky z ovesné mouky potřebujeme:
- 250 g hladké mouky
- 60 g medu NEBO 60 g džemu např. Broskvová bez cukru
- 80 g změklého másla
- 2 vejce + 1 vejce na potření po upečení
- 25 g práškového sladidla STARLinea na pečení
- 10 g kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- půl lžičky perníkového koření
- šťáva z 1 citronu
Postup:
Do mísy si prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem, kakaem a perníkovým kořením. Přimícháme práškové sladidlo STARLinea. Poté přidáme změklé máslo, med / Broskvová bez přidaného cukru, 2 vejce a šťávu z 1 citronu. Důkladně propracujeme a vytvoříme hladké pevné těsto. Necháme chvíli odpočinout.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na cca 0,5 cm vysoký plát z kterého vykrajujeme perníčky. Fantazii se meze nekladou, ale dejte pozor, aby na plechu byly vždy tvary přibližně stejně velké, jinak by některé perníčky byly nedopečené a jiné zas spálené.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C do zlatavého spodku perníčků. Po vytažení ihned perníčky potřeme rozšlehaným vejcem. Tím získáme krásně lesklé perníčky z ovesné mouky připravené na zdobení.
Zdobení je pak jen třešničkou na dortu. Klasikou je bílková poleva.
Na bílkovou polevu bez cukru potřebujeme:
- 10 lžic jemně namletého práškového sladidla FAN Březový cukr
- 1 bílek
- 1 lžička citronové šťávy
Postup:
Nejprve si nameleme FAN Březový cukr buď v mlýnku na mák, nebo pomocí tyčového mixéru s nádobkou na mletí oříšků, kávy apod. Bílek pak šleháme se zbývajícími ingrediencemi přibližně 2-3 minuty, ideálně na vyšší otáčky v robotu, dokud nám nevznikne krásně lesklá a táhlá hmota. Když vytáhneme metlu, bílková poleva musí tvořit špičky.
Pokud bude hmota příliš tekutá, přidejte trochu namletého sladidla a znovu šleháme, pokud je příliš tuhá, přidáme trochu citronové šťávy.
Takto připravenou polevu můžeme ještě dopravit gelovými barvivy, kterých stačí kapička.