E-shop – doprava zdarma při nákupu nad 1.000,- Kč

Máte dotaz? Volejte

Pampeliškový med

Pampeliškový med
Galerie:

Pampeliškový med

Pampeliškový med
Doba přípravy: 60 minut

Máte také trávník plný pampelišek? Moc Vám to nevyhovuje a chcete se jich trochu zbavit než se jejich semínka roznesou do celé zahrady? Udělejte si pampeliškový “med”. Med to samozřejmě není, správně by se měl nazývat sirupem, ale konzistence a barva jsou stejné a jak krásně voní!!! A aby to nebyla taková kalorická bomba, vyměnili jsme cukr za méně kalorickou variantu – Třtinový cukr se steviol-glykosidy.

Na pampeliškový med potřebujeme:

Postup:

Nejprve si nasbíráme hlavičky pampelišek – sbíráme otevřené květy, ideálně podvečer, nebo ráno po otevření. Při sběru se snažíme ofouknout broučky, ale také můžeme nechat chvilku na plechu aby vylezli.
Následně květy propláchneme pod tekoucí studenou vodou, vložíme do většího hrnce a zalijeme odměřenou vodou. Přidáme kůru (jen žlutá část) a vymačkanou šťávu z obou citronů. Přivedeme k varu a povaříme cca 10 minut. Odstavíme, necháme chvilku zchladnou a přelijeme do větší sklenice. Uložíme v chladu a temnu na 24 hodin.
Další den se můžeme pustit do konečné úpravy medu. Svařené pampeliškové hlavičky přelijeme přes jemný cedník nebo plátýnko, abychom měli med krásně čistý. Přisypeme práškové sladidlo FAN TŘTINOVÝ CUKR SE STEVIOL-GLYKOSIDY a mícháme dokud se sladidlo nerozpustí. Poté pomalu přivedeme k varu, a vaříme, dokud nezačne tmavnout a houstnout. Je to delší proces, záleží na spoustě okolnostech, pravděpodobně to bude okolo 0,5 až 1 hodiny.
Směs neustále mícháme a vedle na talířku, nejlépe vychlazeném z mrazáku, zkoušíme hustotu. Musíme být opatrní, neboť hranice mezi tuhým karamelem a krásně táhlým medem je tenká 🙂
Jakmile se nám zdá konzistence ideální, sebereme veškerou pěnu (jde o čistě estetický krok), přelijeme do předem vyvařených skleniček a zavíčkujeme. Obrátíme dnem vzhůru a po vychladnutí teprve obrátíme.

Pampeliškový med doporučujeme používat k oslazení čajů. Ale můžete si ho dopřát třeba jako sladkou tečičku jen tak na lžičku. A nebo namazat na čerstvý chléb s máslem!

TIP: Když zkrátíme dobu vaření, a nenecháme med příliš zhoustnout, můžeme si takto připravit i sirup, z kterého jsou báječné letní limonády. Určitě doporučujeme navýšit množství, protože pampeliškový sirup je velká dobrota a bude rychle mizet. Sirup určitě sterilizujte, nalijeme do čistých sklenic a ve vodní lázni, v páře, sterilizujte alespoň 20 minut.

Sdílejte recept na sociálních sítích

Facebook
Twitter
FAN Sladidla Tišice

Další recepty

Utopenci
Utopenci, nejen novoroční
Příprava: 60 minut
Hrušková dobrota
Hrušková dobrota ve skle
Příprava: 60 minut
kulajda
KULAJDA
Příprava: 30 minut
Švestkový džem
Švestkový džem se skořicí
Příprava: 30 minut