Když na ně narazíte na zeleném mechovém koberci uprostřed lesa, Vaše srdce zaplesá. Horší už je to čistění, nebudeme si nic nalhávat. Ale když si je naložíte pěkně na kyselo, znovu Vám udělají radost třeba jako příloha ke knedlíkům s vajíčkem, rizotu nebo jako základ na smetanovou omáčku.
Na naložené lišky potřebujeme:
- 1 kg lišek, očištěných
- vodu (aby houby byly ponořené)
- 0,5 lžičky soli
- 3 lžíce octa
Nálev:
- 1 l studené vody
- 8 tablet tabletového sladidla FAN SACHARIN
- 200 ml octa
- 1 lžička soli
- 20 kuliček celého pepře
- 2 ks bobkového listu
- 2 ks hřebíčku
Postup:
Nejprve si očistíme lišky od největší špíny (pokud už jsme neudělali v lese – DOPORUČUJEME), rychle opláchneme pod studenou vodu a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, aby lišky byly ponořené, přidáme sůl a ocet. Přivedeme k varu a lišky necháme asi 10 minut povařit, aby změkly. Poté je slijeme a v cedníku propláchneme rychle studenou vodou. Okapané a změklé lišky vložíme do čistých sklenic.
Během vaření lišek si můžeme připravit nálev. Všechny ingredienci na nálev vložíme do hrnce a zlehka provaříme, aby se rozpustilo sladidlo a uvolnila vůně a chuť koření. Nálev slijeme, a ještě vlažným nálevem pak plníme připravené skleničky s liškami. Dáváme pozor, aby byly všechny pod hladinou nálevu. Zavíčkujeme a sterilujeme cca. 30 minut při 90 °C.
Uchováme v temnu a chladu (sklep stačí), a necháme uležet alespoň měsíc.
Dokud máte úrodu čerstvou, zavařte co jde. V naší databázi najdete recepty na tradiční nakládačky, naložené papriky, nebo směsi všeho možného.