Mazanec je důležitou součástí velikonoční tabule. Tradičně se peče na bílou sobotu, ale upéct si ho můžete po celý rok. A kdyby náhodou nějaký zbyl, můžete si z něj upéct třeba žemlovku – zemlbábu!
Na mazanec potřebujeme:
- 500 g polohrubé mouky
- 110 g másla (změklé)
- 27 g práškového sladidlo FAN STARLINEA na bázi sukralózy
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 20 g rozinek (namočené v rumu)
- 30 g mandlí (plátky nebo pokrájené)
- 5 g soli
- citronová kůra
- vejce na potření
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme práškové sladidlo FAN STARLINEA, žloutky, rozehřáté máslo (nesmí být horké), sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rozinky, pokrájené mandle a nadrobené droždí.
Přilijeme mléko a zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout.
Po vykynutí vytvarujeme bochánek, který přendáme na plech s pečícím papírem a necháme pod utěrkou ještě chviličku kynout.
Celý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nakrájenými mandlemi a ve středu bochánku prořízneme ostrým nožem (nebo nůžkami) kříž.
Upečeme v dobře vyhřáté troubě asi na 180 °C přibližně 45 minut až hodinu.
TIP: Mazanec je základ velikonoční tabule. Ale nezapomeňte ani na Jidáše, Vaječný koňak nebo vyzkoušejte tradiční linecké ve tvaru vajíček, slepiček nebo zajíčků – Linecká vajíčka.