E-shop – doprava zdarma při nákupu nad 1.000,- Kč

Máte dotaz? Volejte

Mazanec babičky Anežky

Galerie:

Mazanec babičky Anežky

Doba přípravy: 60 minut

Mazanec je důležitou součástí velikonoční tabule. Tradičně se peče na bílou sobotu, ale upéct si ho můžete po celý rok. A kdyby náhodou nějaký zbyl, můžete si z něj upéct třeba žemlovku – zemlbábu!

Na mazanec potřebujeme:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 110 g másla (změklé)
  • 27 g práškového sladidlo FAN STARLINEA na bázi sukralózy
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 20 g rozinek (namočené v rumu)
  • 30 g mandlí (plátky nebo pokrájené)
  • 5 g soli
  • citronová kůra
  • vejce na potření

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme práškové sladidlo FAN STARLINEA, žloutky, rozehřáté máslo (nesmí být horké), sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rozinky, pokrájené mandle a nadrobené droždí.
Přilijeme mléko a zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout.
Po vykynutí vytvarujeme bochánek, který přendáme na plech s pečícím papírem a necháme pod utěrkou ještě chviličku kynout.
Celý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nakrájenými mandlemi a ve středu bochánku prořízneme ostrým nožem (nebo nůžkami) kříž.
Upečeme v dobře vyhřáté troubě asi na 180 °C  přibližně 45 minut až hodinu.

TIP: Mazanec je základ velikonoční tabule. Ale nezapomeňte ani na Jidáše, Vaječný koňak nebo vyzkoušejte tradiční linecké ve tvaru vajíček, slepiček nebo zajíčků – Linecká vajíčka.

Sdílejte recept na sociálních sítích

Facebook
Twitter
FAN Sladidla Tišice

Další recepty

Utopenci
Utopenci, nejen novoroční
Příprava: 60 minut
Hrušková dobrota
Hrušková dobrota ve skle
Příprava: 60 minut
kulajda
KULAJDA
Příprava: 30 minut
Švestkový džem
Švestkový džem se skořicí
Příprava: 30 minut