Makovky nebo-li sladké loupáky, to je dobrota, co téměř každý z nás měl někdy rád. Především asi v tom mladším věku:) Připravte si je s námi doma a zavzpomínejte!
Potřebujeme:
- 400 g hladké mouky
- 20 g práškového sladidla FAN STARLINEA
- 75 g rozpuštěného másla (ne horké)
- 20 g droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 1 žloutek do těsta
- 1 vejce na potření
- citronová kůra (nemusí být)
- špetka soli
- mák na posyp
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, smícháme s práškovým sladidlem FAN STARLINEA a solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem, chviličku počkáme, přidáme rozpuštěné máslo a žloutek.
Důkladně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Mísu s těstem zakryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučněnou podložku, vytvarujeme váleček, který rozdělíme na 3 stejné díly. Z každého dílu uděláme malý bochánek, ten rozválíme na placku- kruhovou, asi 1 cm silnou.
Plát těsta nožem rozdělíme na čtyři stejně velké trojúhelníky, každý trojúhelník ještě jednou projedeme válečkem, aby se prodloužil do délky. Každý trojúhelník od širší strany ke špičce mírným tlakem zarolujeme, tak aby stočená špička zůstala vespod. Srolované těsto vytvarujeme do podkovy a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Opět přikryjeme čistou utěrkou a necháme 30 minut dokynout.
Vykynuté loupáky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a upečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut do růžova.
TIP: Jak si vychutnat loupáček? Klidně jen tak, nebo namáčený do kakaa (ano, zavzpomínejte si na ty dětská léta) . Nebo si ho namažte máslem a džemem, který jste si připravili v létě dle našich receptů. Třeba Domácí jahodová marmeláda nebo Meruňkový džem. Klasiky, co nikdy nezklamou.
Anebo zkuste ochutnat některý z naší nabídky na e-shopu – Džemy bez přidaného cukru.