Nádherně voní, zajímavě chutná a zaručeně Vám připomene léto i uprostřed podzimních nečasů. Hodí se na přípravu limonád, nebo klidně jen na lžičku.
Levandule má navíc blahodárné účinky na lidský organismus – uklidňuje tělo i mysl nebo umí zmírnit bolesti hlavy.
Na levandulový sirup potřebujeme:
- větší hrst levandule (nať i květy)
- 250 g práškového sladidla FAN STARLinea ZERO
- 1 litr převařené a stále horké vody
- 1 citron (pokud není bio, zbavte ho kůry)
- 1 kávová lžička kyseliny citronové
Postup:
Nejprve si nasbíráme levanduli, celé květy i z částí natě. Rozložíme na utěrce nebo pečícím papíru a necháme pár hodin zavadnou, abychom se zbavili případných broučků. V hrnci převaříme litr vody a dokud je ještě horká, nůžkami do ni nastříháme květy levandule na asi 1 cm dlouhé kousky. Přidáme na plátky nakrájený citron, promícháme. Dbáme na to, aby vše bylo ponořené. Přiklopíme pokličkou a necháme macerovat 24-48 hodin.
Po uplynutí doby výluh přecedíme přes čisté plátýnko nebo velmi jemné sítko. Pořádně vymačkáme, i s citrony, abychom dostali co nejvíc tekutiny. Výluh začneme zahřívat, přidáme práškové sladidlo STARLinea ZERO, kyselinu citronovou a mícháme, aby se sladidlo i kyselina rozpustily. Přivedeme k varu a povaříme jen 2-3 minuty. Odstavíme a ihned plníme do čistých sklenic pomocí trychtýře. Zavíčkuje a obrátíme dnem vzhůru (například tak, že použijeme větší sklenici, do které láhev vložíme hrdlem dolů). Necháme takto asi 10 minut, poté obrátíme a necháme zcela vychladnout.
Levandulový sirup skladujeme nejlépe v lednici nebo na chladném místě.
TIP: Z levandulového sirupu můžeme připravit především netradiční, osvěžující, růžovou limonádu. Můžeme s ním dochutit smoothies, sladké kaše, zmrzlinové poháry, ale i pokapat lívance nebo palačinky. A bylinkových sirupů naleznete na našem webu více – např. Sirup z lipového květu nebo Bezový sirup. Jen myslete na to, že možnost si tyto sirupy udělat je jen pár týdnů v roce!!!