E-shop – doprava zdarma při nákupu nad 1.000,- Kč

Máte dotaz? Volejte

KULAJDA

Doba přípravy: 30 minut

Pokud jí milujete, a jste jako my, sníte celý hrnec sami :) Kulajda je zkrátka nejlepší česká polévka. A pokud jste jí ještě nikdy neochutnali, pak byste měli chybu napravit. Příprava není příliš složitá, za to výsledek Vás ohromí. Tato sladko-kyselá polévka je plná vůně hub a čerstvého kopru, zjemněná mlékem nebo smetanou. Jestli se kopru stále bráníte, pak věřte, že se jedná o bylinku s pozitivními účinky na trávení – působí proti nadýmání, podporuje chuť k jídlu a dokonce má i protizánětlivé účinky.

Potřebujeme:

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 250 ml plnotučného mléka nebo smetany
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 střední brambory
  • 1 hrst sušených hub nebo čerstvých orestovaných na pánvi
  • 1 lžička tekutého sladidla FAN STARLINEA
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 1-2 lžíce octa
  • 2 vrchovaté lžíce čerstvého nasekaného kopru (lze i sušený, nebo naložený, ale…)
  • k podávání vařené vejce na hniličku nebo ztracené

Postup:

Nejprve si namočíme sušené houby, nebo osmahneme houby čerstvé. Připravíme zeleninový vývar, který může být i z kostky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pak již můžeme začít s přípravou polévky.
Ve větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Jakmile začne vonět, zalijeme ji horkým vývarem a pořádně rozšleháme, aby v polévce nebyly cucky. Vložíme brambory na kostičky, připravené houby (pokud používáme sušené, do polévky je vložíme i s vodou, ve které se namáčely) a koření. Vaříme přibližně 15 minut, do změknutí brambor. Poté vyjmeme bobkový list a nové koření a přilijeme mléko nebo smetanu. Dosolíme, dobře promícháme a necháme ještě chvilku povařit. Odstavíme. Nyní je potřeba to nejdůležitější – dochucení. Ideální poměr bude mít asi každý trochu jiný – my doporučujeme poměr 2 lžíce octa a 1 lžička tekutého sladidla FAN STARLINEA. Ochutnáme, případně ještě dosolíme. Nakonec přidáme najemno nasekaný kopr.
Podáváme ze ztraceným vejcem, nebo vejcem na hniličku.

TIP: Pokud jste milovník polévek, zkuste si i další recepty z naší databáze. Takový Boršč vás spolehlivě zahřeje i v největší zimě.

Sdílejte recept na sociálních sítích

Facebook
Twitter
FAN Sladidla Tišice

Další recepty

MOJITO
Mojito
Příprava: 5 minut
Lipový květ
Sirup z lipového květu
Příprava: 60 minut
Čokoládová pěna s erythritolem
Čokoládová pěna
Příprava: 30 minut
Naložené ředkvičky
Naložené ředkvičky
Příprava: 60 minut