Ano – Míša dezert už tu 2x máme, ale tento prostě musíme uveřejnit taky. Mnozí asi můžou namítnout, bez čokoládové polevy to není Míša, ale viděli jste v kolik možných chuťových kombinacích se již Míša prodává? Inspiraci v klasice tento dezert nezapře. Postup trochu náročnější, ale je to výzva! A výzvy my rádi, hlavně ty od @clara_fit_food ❤️
Na dezert Karamelový Míša potřebujeme:

Na korpus:
- 5 vajec
- 90 g práškového sladidla FAN Březový cukr – Xylitol
- 125 g mandlové mouky, případně hladké bezlepkové mouky
- 40 g oleje
- mandlové aroma
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 500 g tvarohu ve vaničce (tučný nebo polotučný)
- dle chuti práškové sladidlo FAN Březový cukr – Xylitol
Na čokoládovou ganache:
- 150 g hořké čokolády
- 60 g smetany ke šlehání
- 80 g másla
Na pomazání piškotu:
- meruňková marmeláda
- šťáva z citronu
- mandlový nebo klasický rum
Na karamelovou ganache:
- 150 g kvalitní bílé čokolády
- karamelovou pastu, nebo aroma a trošku barviva
- 80 g másla
- 60 g smetany
Postup:
Recept na piškot už znáte z Piškotové minidortíky by CLARA FIT FOOD. Celá vejce s práškovým sladidlem FAN Březový cukr šleháme v robotu ideálně 20-25 minut. Ke konci snížíme otáčky a přilijeme olej s aroma. Ručně pomalu přimícháme mouku a dáme péct na 175 °C na cca 40 minut. Hlídáme a případně snížíme teplotu.
Krém si připravíme smícháním uvedených ingrediencí. Poté rozdělíme krém na 2 části. Jednu půlku ponecháme světlou, do druhé přimícháme čokoládovou ganache. Tu získáme rozehřátím smetany a másla, a následným vmícháním hořké čokolády.
Marmeládu si svaříme s citronovou šťávou a rumíkem do požadované chuti. Nechám na vás, jestli bude malinko ostřejší, upravte si podle sebe😃.
Prochladlý piškot překrojíme na půlku. Každou řádně promažte směsí z marmelády a na ni navrstvíme krém. Přiklopíme druhou půlkou korpusu a postup opakujte. Příborovým nožem tvaroh uhlaďte (světlá vrstva přijde nahoru) a dejte alespoň na hodinu do lednice.
A nakonec karamelová ganache. Opět stejný postup jako u čokoládové, v malém kastrůlku si rozehřejeme máslo a smetanu, přidáme nalámanou bílou čokoládou a dochutíme karamelovou pastou, případně karamelovým aromat a trochou hnědé gelové barvy.
Opět na chvilku do lednice a pak už jen dozdobit dle Vaší fantazie! A Karamelový Míša je hotov a může oslnit🌸
TIP: Kdybyste chtěli porovnat s klasikou, zkuste Míša řezy. Anebo můžete vyzkoušet i zdravější verzi Míša řezy – fit verze – se špaldovou moukou.