Velikonoční jidáše se tradičně pečou a jí na zelený čtvrtek. Kdo si ho dá ještě před svítáním, bude prý celý rok zdravý. Většina z nás asi nechce vstávat ve 4 ráno, upečte si je tedy již na škaredou středu a o ranní snídani máte postaráno!
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 70 g rozehřátého másla
- 2 žloutky
- 300 ml mléka
- 1 vrchovatá polévková lžíce práškového sladidla FAN STEVIA® na bázi steviol-glykosidů nebo FAN sladidlo na bázi acesulfamu K nebo na bázi sukralózy – FAN STARLINEA
- 1/2 kostky droždí
- 1 malá lžička soli
- nastrouhaná kůra z půlky citrónu
Na potření:
- vejce na potření
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
Postup:
Suroviny odměříme do mísy a uhněteme hladké nelepivé těsto.
Mísu s dobře rozpracovaným těstem přikryjeme fólií a na teplém místě necháme asi hodinu kynout.
Poté těsto vyklopíme, rukama propracujeme a rozdělíme na 24 dílků (vejdou se na dva plechy), ze kterých vyválíme tenké proužky.
Vytvarujeme “uzlíky”, holubičky a jiné typické tvary, které potřeme vajíčkem a necháme ještě 20 min dokynout. Dokynutí je důležité, nepodceňujte to!
Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 15 min.
Nakonec ohřejeme med, rozpustíme v něm máslo a touto směsí potíráme ještě horké jidáše.
TIP: Velikonoce ale nejsou jen o jidáších. V našich receptech najdete také třeba Banánový beránek, Mazanec babičky Anežky. A určitě nezapomeňte na Vaječný koňak!