E-shop – doprava zdarma při nákupu nad 1.000,- Kč

Máte dotaz? Volejte

Jidáše

Doba přípravy: 60 minut

Velikonoční jidáše se tradičně pečou a jí na zelený čtvrtek. Kdo si ho dá ještě před svítáním, bude prý celý rok zdravý. Většina z nás asi nechce vstávat ve 4 ráno, upečte si je tedy již na škaredou středu a o ranní snídani máte postaráno!

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 70 g rozehřátého másla
  • 2 žloutky
  • 300 ml mléka
  • 1 vrchovatá polévková lžíce práškového sladidla FAN STEVIA® na bázi steviol-glykosidů nebo FAN sladidlo na bázi acesulfamu K nebo na bázi sukralózy – FAN STARLINEA
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 malá lžička soli
  • nastrouhaná kůra z půlky citrónu

Na potření:

  • vejce na potření
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Postup:

Suroviny odměříme do mísy a uhněteme hladké nelepivé těsto.
Mísu s dobře rozpracovaným těstem přikryjeme fólií a na teplém místě necháme asi hodinu kynout.
Poté těsto vyklopíme, rukama propracujeme a rozdělíme na 24 dílků (vejdou se na dva plechy), ze kterých vyválíme tenké proužky.
Vytvarujeme “uzlíky”, holubičky a jiné typické tvary, které potřeme vajíčkem a necháme ještě 20 min dokynout. Dokynutí je důležité, nepodceňujte to!
Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 15 min.
Nakonec ohřejeme med, rozpustíme v něm máslo a touto směsí potíráme ještě horké jidáše.

TIP: Velikonoce ale nejsou jen o jidáších. V našich receptech najdete také třeba Banánový beránek, Mazanec babičky Anežky. A určitě nezapomeňte na Vaječný koňak!

Sdílejte recept na sociálních sítích

Facebook
Twitter
FAN Sladidla Tišice

Další recepty

Utopenci
Utopenci, nejen novoroční
Příprava: 60 minut
Hrušková dobrota
Hrušková dobrota ve skle
Příprava: 60 minut
kulajda
KULAJDA
Příprava: 30 minut
Švestkový džem
Švestkový džem se skořicí
Příprava: 30 minut