Chcete své nejbližší oslnit? Máte rádi výzvy, a nebo když něco zkoušíte poprvé? Jahodový dort Šarlota bude to pravé pro Vás, je totiž nejen výborný, ale hlavně nádherný. Na slavnostní tabuli se bude vyjímat.
Jahodový dort Šarlota neboli v originále Charlotte royale cake má svoje jméno díky královně Šarlotě, manželce britského krále Jindřicha III. Tenkrát bývala šarlotka plněná kompotovanými jablky a místo piškotové rolády se používal chléb. Naštěstí doba přinesla nové možnosti a my Vám dnes nabízíme verzi s tvarohem, šlehačkou a jahodami, a samozřejmě bez zbytečných cukrů!
Na roládu potřebujeme:
- 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 5 lžic polohrubé mouky
- 5 lžic práškového sladidla FAN BŘEZOVÝ CUKR (XYLITOL)
- kdo nevěří svému šlehacímu umění, může přidat lžičku prášku do pečiva
- 200 g jahodového džemu, třeba Jahodová bez cukru 200 g
Na náplň potřebujeme:
- 250 g plnotučného tvarohu z vaničky
- 200 g zakysané smetany
- 200 g smetany ke šlehání
- 1 želatinový ztužovač
- 1-2 lžičky tekutého sladidla FAN STARLINEA
- 250 g čerstvých jahod (nebo jedna konzerva 400 g)
Postup na jahodový dort Šarlota:
Roláda:
Nejprve si připravíme piškot na roládu. Nejlépe to zařídí kuchyňský robot. Žloutky si vyšleháme spolu s práškovým sladidlem FAN BŘEZOVÝ CUKR do světlé pěny, nebojte se šlehat i 10 minut na vyšší otáčky. Poté opatrně přimícháme prosetou mouku (ti, co si nevěří, přimíchají k mouce prášek do pečiva) a nakonec postupně přidáme ušlehané bílky. Těsto rozprostřeme na plech standardní velikosti vyložený pečícím papírem. Pořádně rozetřeme do krajů, abychom měli pravidelný obdélník. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C přibližně 10 minut. Nepečeme úplně dozlatova, piškot musí být pružný.
Jakmile piškot vytáhneme, počkáme jen pár minut, a ještě teplý piškot srolujeme – viz rolování. Vychladlou roládu pomažeme džemem, opět stočíme. Aby držela tvar, stáhneme jí potravinářskou fólií, a necháme v ledničce vychladit alespoň jednu hodinu. Poté celou roládu pokrájíme na 1 cm široké plátky.
Rolování:
Postupujeme tak, že po upečení celý plát poprášíme lžičkou polohrubé mouky nebo práškovým cukrem (určitě máte po ruce FAN CUKŘENKA), překryjeme kuchyňskou utěrku, a rychlým hmatem přetočíme na stůl či podložku tak, abychom měli pečící papír navrch a utěrku vespod. Papír opatrně stáhneme, opět volně položíme na piškot a pomocí utěrky zarolujeme celý plát do tvaru budoucí rolády. Takto necháme vychladnout. Kdybychom piškot nezarolovali ještě teplý, po vychladnutí by roláda už nešla rolovat a praskala by.
Náplň:
Nyní přejdeme na náplň. Nejprve si vyšleháme dotuha šlehačku, dáme stranou. Poté si vezmeme tvaroh, zakysanou smetanu a tekuté sladidlo FAN STARLINEA. Společně vyšleháme, a opatrně přimícháme ušlehanou šlehačku. Následně si připravíme ztužovač, dle návodu, přidáme ke směsi tvarohu a šlehačky a už jen zlehka promícháme. Směs bude hodně tekutá, ale nelekejte se, v lednici ztuhne. Nakonec vložíme na kousky pokrájené jahody.
Nyní už kompletace – plátky rolády klademe po stěnách misky, kterou jsme si předem vystlali potravinářskou fólii. Přitlačíme je pěkně na sebe, aby stěna byla celistvá a mezi jednotlivými kousky nebyly mezery. Následně zalijeme připravenou směsí z tvarohu, a navrch poklademe zbytky rolády, aby se směs uzavřela uvnitř dortu. Necháme v ledničce vychladit nejlépe přes noc, aby jahodová šarlota dobře ztuhla.
TIP: Tento dort je velice variabilní. Do piškotové rolády můžete přidat kakao, roládu promazat třeba meruňkovou marmeládou, a do náplně opět přidat trochu kakaa a na kousky nasekané meruňky.