Jak zpracovat jablíčka, která se nehodí pro uskladnění? Do koláče! Tento jablečný koláč je kombinace švestkových povidel a jablíček s mandlovým těstem, skořicí a lehkou vůní vanilky je prostě nej, však je to taky recept od @clara_fit_food❤️
Na jablečný koláč potřebujeme:
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 hrnek bezlepkové mouky / hladké mouky
- 1/2 hrnku práškového sladidla FAN BŘEZOVÝ CUKR
- 1 prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce práškového sladidla FAN CUKŘENKA – Březový cukr s pravou vanilkou
- 8 ks nastrouhaných jablek
- povidla na pomazání
- skořice dle chuti
- větší kousek másla
- plátky mandlí
Postup:
Jedná se o rychlý a jednoduchý jablečný koláč, začneme tedy vymazáním formy na pečení a zapnutím trouby na 180 oC, aby se stihla předehřát. Důkladně vymažeme rohy a záhyby zapékací formy, a poté lehce vysypeme troškou mandlové mouky.
Následný postup je velmi snadný – všechny sypké suroviny (obě mouky, obě sladidla a prášek do pečiva) smícháme v misce. Tou to směsí pokryjeme celé dno zapékací formy.
Na sypkou směs navrstvíme třetinu nastrouhaných jablek, které jsme si předem oloupali a nastrouhali na hrubém struhadle. Na vrstvu jablek rozprostřeme vrstvu povidel. Postup vrstvení ještě jednou zopakujeme a zakončíme poslední třetinou strouhaných jablek. Nakonec zastrouháme větším kusem másla a dáme péct na 180 oC cca 40 minut. Chvilku před dopečením ještě vyndáme z trouby, zasypeme plátky mandlí a vrátíme na 10 minut dopéct.
Podáváme pocukrované práškovým sladidlem FAN CUKŘENKA s pravou vanilkou.
TIP: Vyzkoušejte i další jablečné dobroty – Jablečný závin, to je klasika. Mrkvovo-jablečný salát, ten milují velcí i malí. A nebo zkuste další z receptů od Klárky – Mrkvovo-jablečné rohlíčky od CLARA FIT FOOD.