
Máte pocit, že pořád připravujete to samé? Českých koláčů, buchet a jablečných závinů se Vám již přejedlo? Zkuste vyzkoušet další z receptů od @clara_fit_food. Tentokrát křehký hruškový páj plný lahodné krémové náplně, navrch zasypaný oříšky. Zdá se trochu složitější, ale nebojte se, následujte instrukce a výsledek Vás ohromí!
Na těsto na hruškový páj potřebujeme:
- 100 g mandlové mouky
- 200 g bezlepkové hladké mouky (Jizerka)
- 80 g práškového sladidla FAN XYLITOL
- 130 g másla
- 1 vejce
- pár kapek vanilkového aroma
Na rozvar potřebujeme (hrušky na plátky v něm nechte přes noc uležet):
- 500 ml vody
- 150 ml rumu (konzervant)
- 3 g mandlového aroma
- Šťáva z 1/2 citronu
- 50 g práškového sladidla FAN XYLITOL
- 5 větších hrušek oloupaných a nakrájených na plátky
Na náplň na hruškový páj potřebujeme:
- 300 g tvarohu
- 250 g mascarpone
- 1 baleni bezlepkového vanilkového pudingu
- dle chuti práškové sladidlo FAN XYLITOL
- 3 lžíce džemu bez přidaného cukru od FAN sladidla® – HRUŠKOVÁ
- vlašské ořechy (pomleté)
- špetka skořice
Postup:
Začneme připravou těsta a naložením hrušek do rozvaru.
Těsto:
Nejprve smíchejte suché suroviny, poté přidejte na kostičky nakrájené máslo a vajíčko a rukama vypracujeme tuhé těsto. Těsto ideálně zpracujte 1 den dopředu a necháme uležet v lednici. Druhý den si ho vyndáme alespoň hodinku předem, aby těsto získalo pokojovou teplotu a lépe se s ním pracovalo.
Rozvar:
Další příprava den předem je naložení hrušek do rozvaru. Vodu smícháme se všemi uvedenými ingrediencemi na rozvar, necháme chvilku probublat. Odstavíme a vložíme oloupané a na plátky pokrájené hrušky. Necháme v chladu do druhého dne.
Nyní již můžeme přistoupit k tomu nejdůležitějšímu. Do kulaté koláčové formy opatrně vmačkáme většinu těsta (kousek ponecháme na okraj koláče) a zasypeme mletými ořechy.
V misce si smícháme tvaroh, mascarpone a puding. Důkladně promícháme. Dochutíme práškovým sladidlem FAN XYLITOL a džemem od FAN sladidla – HRUŠKOVÁ. Navrstvíme na korpus. Na vršek poklademe na plátky nakrájené hrušky které se přes noc marinovaly v rozvaru. Zasypeme ořechy, skořicí a práškovým sladidlem FAN XYLITOL. Ze zbylého těsta vytvoříme okraj koláče, ideálně si vyválíme hada a olemujeme celý koláč. Kdo si chce vyhrát, může vidličkou vytvořit ornamenty. A pak už šup do trouby na 170 °C cca na 40 minut.
Po vychladnutí koláč vložíme do lednice minimálně na 4 hodinky, aby krémová náplň krásně ztuhla.
Tak ať chutná.
TIP: V nabídce firmy FAN sladidla® najdete i jiné druhy džemů – BROSKVOVÁ, JAHODOVÁ nebo BEZINKOVÁ. Zkuste si pohrát s chutěmi a nakombinovat v tomto receptu třeba Broskvovou do krému a navrch maliny (ty na krém nasypeme rovnou, bez nakládání do rozvaru). A nebo Bezinkovou a navrch jablíčka.