Kdo z nás neměl někdy hruškový kompot k nedělnímu obědu? Hezky do skleněné mističky, k pečenému masu nebo kuřátku. A že je to už dávno? Zkuste si připomenout chutě mládí a připravte si hruškový kompot jako od babičky. S voňavým hřebíček navíc určitě neuděláte chybu.
Na hruškový kompot potřebujeme:
- 1,5-2 kg tvrdších hrušek
- 1 litr vody
- 75 g práškového sladidla FAN STEVIA® STEVIALIN EXCLUSIVE
- 4 g kyseliny citronové do nálevu + 5 g kyseliny citronové do vody proti zhnědnutí
Postup:
Zralé, pevné hrušky oloupeme, odstraníme bubáky, stopky i s vlákny a jádřince. Rozkrájíme na čtvrtky, menší hrušky na půlky a ihned ponoříme do studené vody, do které přidáme kyselinu citronovou, aby hrušky nezhnědly (na 1 l vody asi 5 g kyseliny citronové). Během přípravy hrušek uvaříme nálev.
Ovoce úhledně naskládáme do čistých sklenic, zalijeme horkým nálevem, tak aby byly hrušky zcela ponořené (kdo chce kompot kořeněný, přidá do sklenice malý kousek celé skořice asi 0,5 cm nebo 2 hřebíčky) a pevně uzavřeme víčkem.
Hruškový kompot sterilujeme podle zralosti 20 až 25 minut při 80 °C.
TIP: Z hrušek můžete vyrobit i skvělá povidla, recept naleznete ZDE