Jak připravit to správné, chuťově vyvážené, dušené kysané zelí? Každý to dělá trochu jinak, každý má jiné chutě, ale jedna věc je jistá, aby to byla ta správná dobrota, je potřeba hoooodně osladit. Tentokrát však nahradíme cukr nízkokalorickým sladidlem, a bude to bez výčitek.
Na dušené kysané zelí potřebujeme:
- balíček bílého kysaného zelí (cca 400 g)
- 1 menší cibule
- lžíce oleje nebo sádla
- 1 střední brambora (ideálně varný typ C)
- 2 lžičky práškového sladidla STARLinea na bázi sukralózy
- drcený kmín
- sůl
- v případě potřeby ocet
Postup:
Kysané zelí vyndáme ze sáčku a v cedníku necháme chvilku okapat. Tekutinu zachytíme!!! Trochu tekutiny si ponecháme stranou, pro případné dochucení. Kdo chce, může i propláchnou, ale podle nás tím zelí ztrácí chuť.
Na sádle nebo oleji si mezitím necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. K ní pak přidáme okapané a překrojené zelí, podlijeme vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Přidáme drcený kmín, 2 lžíce práškového sladidla STARLINEA na bázi sukralózy, špetku soli. Přiklopíme pokličkou a pozvolna dusíme 20 minut.
Po 20 minutách ochutnáme, přisolíme, přisladíme, ALE OPATRNĚ – STARLinea sladí 4x více než klasický cukr, případně ještě okyselíme šťávou, co zůstala po scezení zelí. Pokud je vyvřená voda, dolijeme tak, aby sahala po kraj zelí.
K zelí přimícháme na jemném struhadle nastrouhanou bramboru, ideálně se vší šťávou, která při strouhání vyteče. Brambora nám zelí krásně zahustí (pokud by byla brambora málo škrobovitá, přimíchejte trochu bramborového škrobu rozdělaného v trošce vody). Necháme ještě dalších pár minut probublat, aby zelí krásně zhoustlo.
TIP: Zelíčko již máme, určitě k němu nějaký kus pečeného masa. Aby byl oběd komplet se vším všudy, připravte si ještě nějaký dezert, nejlépe s práškovým sladidlem STARLINEA. Třeba modernější Cupcaky se šlehačkovým krémem nebo něco z klasiky Míša řezy. Ty potěší každého.