Dušená mrkvička je českou klasikou. Aby chutnala, tak jak má, je potřeba trochu přisladit. A proč cukrem, když je to zbytečné? Nahraďte ho tentokrát sladidlem bez kalorií. Erythritol má navíc tu úžasnou vlastnost, že karamelizuje a cukr tak nahradí v každém směru.
Co potřebujeme, aby se dušená mrkev povedla:
- 500 g neočištěné mrkve
- 250 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce másla
- 1 lžička práškového sladidla FAN Erythritol
- 1 lžička hladké mouky
- pár kapek citronové šťávy (nemusí být, ale dodá šmrnc)
- sůl podle chuti
Postup:
Mrkev očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy – kolečka, kostičky, proužky, jak se komu líbí. Důležitá je stejná velikost.
Z jedné lžíce másla a mouky připravíme světlou jíšku. Jakmile má požadovanou barvu, přilijeme polovinu vývaru, rozmícháme, abychom neměli hrudky, a necháme povařit do zhoustnutí.
Zbylé máslo si rozpustíme ve větším hrnci, jakmile přestane pěnit, přisypeme práškové sladidlo FAN Erythritol a necháme zkaramelizovat. Jakmile je karamel hotov, přisypeme nakrájenou mrkev, a snažíme se, aby se všechny kousky obalily v karamelové směsi. Podlijeme vývarem a necháme pozvolna dusit asi 15 minut, záleží na velikosti kousků.
Jakmile je mrkev měkká, ale ne tak, aby se rozpadala, scedíme ji a vývar, ve kterém se vařila, přelijeme k husté jíškové směsi. Mrkev si necháme v teple stranou, a omáčku necháme ještě dalších 5 minut probublat. Ochutnáme, případně dosolíme, a ochutíme pár kapkami citronu. Nemusí být.
Pak už jen do omáčky vrátíme mrkev, promícháme, necháme chvilku prohřát.
Dušená mrkev spolu s vařeným bramborem je klasické jídlo v postním období.
TIP: Cukr je všudypřítomný, třeba i v některých slaných pokrmech. Například Rajská omáčka s masovými kuličkami, Čočka na kyselo nebo Dušené kysané zelí, ty se bez sladké chuti neobejdou. A proč do sebe cpát zbytečné cukry, když je tak snadné je nahdradit nekalorickou variantou! Zkuste cukr zastrčit hluboko do skříně a vyměňte ho za naše sladidla. Protože každá kalorie se počítá 🙂