E-shop – doprava zdarma při nákupu nad 1.000,- Kč

Máte dotaz? Volejte

Dušená mrkev

Doba přípravy: 30 minut

Dušená mrkvička je českou klasikou. Aby chutnala, tak jak má, je potřeba trochu přisladit. A proč cukrem, když je to zbytečné? Nahraďte ho tentokrát sladidlem bez kalorií. Erythritol má navíc tu úžasnou vlastnost, že karamelizuje a cukr tak nahradí v každém směru.

Co potřebujeme, aby se dušená mrkev povedla:

  • 500 g neočištěné mrkve
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička práškového sladidla FAN Erythritol
  • 1 lžička hladké mouky
  • pár kapek citronové šťávy (nemusí být, ale dodá šmrnc)
  • sůl podle chuti

Postup:

Mrkev očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy – kolečka, kostičky, proužky, jak se komu líbí. Důležitá je stejná velikost.

Z jedné lžíce másla a mouky připravíme světlou jíšku. Jakmile má požadovanou barvu, přilijeme polovinu vývaru, rozmícháme, abychom neměli hrudky, a necháme povařit do zhoustnutí.

Zbylé máslo si rozpustíme ve větším hrnci, jakmile přestane pěnit, přisypeme práškové sladidlo FAN Erythritol a necháme zkaramelizovat. Jakmile je karamel hotov, přisypeme nakrájenou mrkev, a snažíme se, aby se všechny kousky obalily v karamelové směsi. Podlijeme vývarem a necháme pozvolna dusit asi 15 minut, záleží na velikosti kousků.

Jakmile je mrkev měkká, ale ne tak, aby se rozpadala, scedíme ji a vývar, ve kterém se vařila, přelijeme k husté jíškové směsi. Mrkev si necháme v teple stranou, a omáčku necháme ještě dalších 5 minut probublat. Ochutnáme, případně dosolíme, a ochutíme pár kapkami citronu. Nemusí být.

Pak už jen do omáčky vrátíme mrkev, promícháme, necháme chvilku prohřát.

Dušená mrkev spolu s vařeným bramborem je klasické jídlo v postním období.

TIP: Cukr je všudypřítomný, třeba i v některých slaných pokrmech. Například Rajská omáčka s masovými kuličkami, Čočka na kyselo nebo Dušené kysané zelí, ty se bez sladké chuti neobejdou. A proč do sebe cpát zbytečné cukry, když je tak snadné je nahdradit nekalorickou variantou! Zkuste cukr zastrčit hluboko do skříně a vyměňte ho za naše sladidla. Protože každá kalorie se počítá 🙂

Sdílejte recept na sociálních sítích

Facebook
Twitter
FAN Sladidla Tišice

Další recepty

Utopenci
Utopenci, nejen novoroční
Příprava: 60 minut
Hrušková dobrota
Hrušková dobrota ve skle
Příprava: 60 minut
kulajda
KULAJDA
Příprava: 30 minut
Švestkový džem
Švestkový džem se skořicí
Příprava: 30 minut