Kdo by neměl rád malinkaté buchtičky zalité voňavým vanilkovým krémem? Ale těch kalorií, to si člověk ani neužije. Proto jsme pro Vás připravili recept na tuto dobrotu a tentokrát se nemusíte bát – kalorií bude mít podstatně méně.
Na dukátové buchtičky budeme potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g práškového sladidla STARLINEA na bázi fruktózy a sukralózy
- 70 g másla
- 250 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- 20 g droždí
- 1 lžička soli
- máslo na vymazání pekáče
Na vanilkový krém budeme potřebovat:
- 500 ml mléka
- 25 g práškového sladidla STARLINEA na bázi fruktózy a sukralózy
- 30 g másla
- 25 g kukuřičného škrobu
- 4 žloutky
- 1 lžička vanilkové esence
Postup:
Buchtičky:
Droždí a lžičku práškového sladidla STARLINEA rozmícháme do kašičky a zalijeme přibližně polovinou vlažného mléka. Zaprášíme trochou mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do větší misky prosejeme mouku se solí, přidáme zbytek práškového sladidla STARLINEA, promícháme a vytvoříme uprostřed důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek, žloutek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Poté hněteme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké těsto, které se nelepí na stěny. Necháme v klidu kynout do zdvojnásobení objemu.
Na pomoučněném vále si pak vykynuté těsto rozválíme na 2 cm vysoký plát, rozkrájíme na malé čtverečky, každý potřeme ze všech stran rozpuštěným máslíčkem a klademe do máslem vymazaného pekáčku.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 °C přibližně 15-20 minut, zkrátka dozlatova.
Krém:
Nejprve si ohřejeme mléko v kastrůlku, téměř k varu. V misce si mezitím smícháme práškové sladidlo STARLINEA a kukuřičný škrob a poté k sypké směsi přidáme žloutky s vanilkovou esencí a dobře promícháme.
Nyní přilijeme ještě horké mléko k sypké směsi a důkladně promícháme, poté obsah v misce přelijeme zpět do kastrůlku (kde se ohřívalo mléko) a za stálého míchání přivedeme k mírnému varu. Povaříme, dokud krém nezhoustne cca. 1-2 minuty. Hotový krém ještě scedíme přes sítko, a nakonec přidáme kousky másla. Pokud by se krém zdál příliš hustý, zředíme mlékem. Kdo rád rum, přidá si ještě lžíci rumu, pro vůni.
TIP: Dukátové buchtičky jsou českou klasikou, kterou milují nejen děti. A vyzkoušet si můžete i další klasiky v odcukrovaném pojetí – Škubánky s mákem, Čokoládový termix nebo Domácí pribináček.