Co může být lepšího na čerstvém chlebu s máslem než domácí jahodová marmeláda? NIC 🙂
Připravte si jí do zásob, a doufejte, že i v zimě Vám nějaká sklenička zůstane. Hlavně pod dětskými ručičkami mizí velmi rychle.
Tento recept na marmeládu je z 90% ovoce, žádné zbytečné cukry a navíc pouze přírodní sladidlo STEVIALIN EXCLUSIVE.
Potřebujeme:
- 1 kg jahod
- 100 g práškového sladidla STEVIALIN EXCLUSIVE (nebo 125 g práškového sladidla FAN na bázi steviol-glykosidů 250 g)
- 1 sáček želírovacího přípravku
- 0,5 lžičky kyseliny citronové
Postup:
Očištěné a rozmačkané jahody dáme do hrnce, povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem.
V mističce smícháme 2 lžíce sladidla STEVIALIN EXCLUSIVE s želírovacím přípravkem a dáme na stranu.
Do jahod přisypeme zbytek sladidla STEVIALIN EXCLUSIVE a vše za stálého míchání vaříme, dokud se sladidlo nerozpustí (alespoň 5 minut).
Přisypeme smíchaný želírovací prostředek se sladidlem a ještě znovu provaříme cca 2–3 minuty.
Přidáme kyselinu citronovou a promícháme.
Čistou lžící sebereme případnou pěnu a ještě vařící marmeládu nalijeme do čistých suchých skleniček a dobře uzavřeme.
Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je tak cca 10 minut, pak je otočíme zpět a necháme vychladnout.
Jahodová marmeláda se hodí nejen na chleba s máslem, ale třeba na promazání piškotových rolád, dochucení tvarohových krémů, ochucení pudinků. A samozřejmě jen tak na lžičku ❤️
POZOR:
Marmeláda obsahuje málo cukru, tedy konzervantu. Jakmile tedy tuto marmeládu otevřete, držte se základních pravidel:
- nikdy do marmelády nešahejte špinavou lžičkou nebo nožem (olíznuté nebo od másla)
- po otevření uchovejte v ledničce
- spotřebujte do 7 dnů
TIP: Nebojte se zužitkovat celou svou zahrádku, v zimě budete moc rádi, že sáhnete po vlastnoručně připraveném džemu. Pokud se ale na zavařování necítíte, zkuste naše džemy, jsou také dělané ručně, z láskou manželů Veverkových – Džemy bez cukru.