Na těsto na cuketový perník:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- ¼ hrnku práškového sladidla FAN STEVIA® na bázi steviol- glykosidů
- 1 sáček kypřícího prášku do perníku
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžíce kakaa
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje
- 2 vejce
- 3 lžíce švestkových povidel nebo marmelády
- 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (bez semínek)
Na ozdobu:
- švestková nutela dle našeho receptu
- strouhaný kokos nebo vlašské ořechy
Postup:
- Nejprve si připravíme cuketu. Oloupeme ji, rozkrojíme a semínka vydlabeme lžičkou. Poté nastrouháme na hrubém struhadle.
- V druhé míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme mléko, olej, vejce a švestková povidla nebo marmeládu. Vše promícháme v hladké těsto (pokud je hodně husté přidáme trošku mléka).
- Do takto připraveného těsta vmícháme nastrouhanou cuketu.
- Těsto nalijeme na vyšší plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 °C asi 35-40 minut. Zda je perník, hotový otestujeme špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, pokud špejle nelepí, máme upečeno.
- Vychladlý perník potřeme švestkovou nutelou, a posypeme strouhaným kokosem nebo na každý kousek položíme půlku vlašského ořechu.
TIP: K cuketovému perníku se báječně hodí již výše zmíněná švestková nutela, která je mnohem lepší než originál. Plná ovoce, a krásně sladká i bez zbytečných cukrů.
A když už máte doma naše práškové sladidlo FAN Stevia® , vyzkoušejte i další recepty, např. Bábovka s jablky a ořechy krásně provoní celý dům.