E-shop – doprava zdarma při nákupu nad 1.000,- Kč

Máte dotaz? Volejte

Cuketový perník

Doba přípravy: 60 minut

A nechceš/te cuketu? Máš/te na zahrádce? Tak to slyšíme asi všichni minimálně celý srpen a půlku září. Cuketám se prostě na českých zahrádkách daří. Ty mladé a krásné ještě trháme s radostí, ale v pozdním létě už pomalu nevíte, co s nimi. Když už máte dost i cuketových placek a cukeťáků (slaný cuketový koláč), zkuste cuketu třeba i nasladko. Cuketový perník je krásně vláčný, nádherně voní a cuketu v tomto dezertu nikdo nepozná (ani zapřisáhlý odpůrce této zeleniny).
A když ještě zredukujete obsah cukru o 75 %, a jde to lehce s naším práškovým sladidlem FAN STEVIA®, tak tomuto dezertu nebudete moci vytknout vůbec nic😍

Na těsto na cuketový perník:

  •  3 hrnky polohrubé mouky 
  • ¼ hrnku práškového sladidla FAN STEVIA® na bázi steviol- glykosidů
  • 1 sáček kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce kakaa
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 3 lžíce švestkových povidel nebo marmelády
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (bez semínek)

Na ozdobu:

Postup:

  1. Nejprve si připravíme cuketu. Oloupeme ji, rozkrojíme a semínka vydlabeme lžičkou. Poté nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. V druhé míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme mléko, olej, vejce a švestková povidla nebo marmeládu. Vše promícháme v hladké těsto (pokud je hodně husté přidáme trošku mléka).
  3. Do takto připraveného těsta vmícháme nastrouhanou cuketu.
  4. Těsto nalijeme na vyšší plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 °C asi 35-40 minut. Zda je perník, hotový otestujeme špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, pokud špejle nelepí, máme upečeno.
  5. Vychladlý perník potřeme švestkovou nutelou, a posypeme strouhaným kokosem nebo na každý kousek položíme půlku vlašského ořechu.

TIP: K cuketovému perníku se báječně hodí již výše zmíněná švestková nutela, která je mnohem lepší než originál. Plná ovoce, a krásně sladká i bez zbytečných cukrů.

A když už máte doma naše práškové sladidlo FAN Stevia® , vyzkoušejte i další recepty, např. Bábovka s jablky a ořechy krásně provoní celý dům.

Sdílejte recept na sociálních sítích

Facebook
Twitter
FAN Sladidla Tišice

Další recepty

Utopenci
Utopenci, nejen novoroční
Příprava: 60 minut
Hrušková dobrota
Hrušková dobrota ve skle
Příprava: 60 minut
kulajda
KULAJDA
Příprava: 30 minut
Švestkový džem
Švestkový džem se skořicí
Příprava: 30 minut