Čalamáda je skvělý způsob uchování nadbytků úrody. Okurku si ke karbanátku nebo flekům dává skoro každý. Letos si můžete možnosti ještě rozšířit a udělat si do zásob pár skleniček čalamády – výběr zeleniny je jen na Vás. A hlavně – skoro žádné kalorie, takže si můžete dopřát třeba celou sklenici bez výčitek!
Nálev:
- 1 l vody
- 0,25 l octa 8%
- 40 g soli
- 15 tablet tabletového sladidla FAN STEVIA® na bázi steviol – glykosidů
- 10 kuliček nového koření
- 12 kuliček celého pepře
- 2–3 bobkové listy
Zelenina:
- květák, paprika, okurka, cibulka, mrkev,
- pro milovníky pikantních verzí – feferonka, chilli paprička
Postup:
Suroviny na nálev povaříme asi 3 minuty. Necháme louhovat. Kdo chce, může po vychladnutí slít, a do sklenic plnit jen nálev bez koření.
Zatímco chladne nálev, připravíme si zeleninu – květák rozebereme na růžičky, zbytek zeleniny pokrájíme na kolečka nebo nudličky. Vše smícháme a naplníme do připravených sklenic.
Zalijeme nálevem, dobře uzavřeme a zavaříme cca 20 minut na 80 °C.
Tato čalamáda je neuvěřitelně variabilní. Použít se dá jakékoliv zelenina, spíše pevná, aby při zavařování nedošlo k velkému změknutí.
TIP: Naše sladidlo na bázi steviol-glykosidů nabízíme NOVĚ i ve větším balení SLIM & FIT STEVIA® 350 TABLET .