Broskvový džem je trochu netradiční, za to velká dobrota. K nevšednímu džemu můžete přidávat i různá koření, v našem receptu jsme zvolili voňavou skořici a jako tečku – trošku rumu (alkohol se odpaří, nebojte, rum je jen pro vůni). A když navíc vyměníte klasický cukr za nízkoenergetickou náhradu, užijete si ho i jako diabetik nebo kdokoliv, kdo si hlídá příjem jednoduchých cukrů.
Na broskvový džem se skořicí potřebujeme:
- 1 kg vypeckovaných a oloupaných broskví
- 1 sáček FAN Želírovací směs 100 g
- ½ kávové lžičky mleté skořice
- 4 polévkové lžíce rumu
Postup:
Nejprve si oloupeme a odpeckujeme broskve. Pokud nejdou loupat, ponoříme je na 1 minutu do vroucí vody a následně do studené, pak jde slupka oloupat snáze. Broskve nakrájíme na menší kousky, vložíme do kastrolu a podlijeme malým množstvím vody ( 2-3 lžíce). Za občasného míchání pod pokličkou rozvaříme, to zabere asi 5-10 minut. Následně ovoce rozmixujeme. Kdo chce, můžeme nechat kousky. Přidáme mletou skořici a vsypeme FAN Želírovací směs a ještě dalších 10 minut za stálého míchání provaříme. Na závěr přilijeme rum a sebereme případně pěnu z povrchu. Horký džem pomocí sběračky naléváme do připravených, čistě vymytých skleniček. Uzavřeme víčkem a otočíme na 10 minut dnem vzhůru, aby se víčko lépe zatáhlo. Poté skleničky obrátíme zpět a necháme broskvový džem vychladnout při pokojové teplotě.
Broskvový džem se skořicí si nejlépe chutná na palačinkách, výborně se hodí jako náplň do kynutých buchet. Použít se dá báječně také na dochucení jogurtů a ovesných kaší.
TIP: Nezapomeňte si zavařit i další ovoce, až se zima zeptá, co jste dělali v létě😉 Vyzkoušejte např. Malinová marmeláda nebo Jahodový džem bez zbytečných cukrů. Pokud máte raději zajímavé a nevšední recepty, doporučujeme Švestková nutela. Ta do zimy ale určitě nevydrží.