Boží milosti patří k tradičním Velikonocům. Stejně tak jako jidáše nebo mazanec. Tradičně se pekly na Velikonoční pondělí jako poslední z velikonočních pečiv. Vyzkoušejte si je a objevte jejich lehkost a křehkost, která si Vás podmaní!
Na těsto na boží milosti si připravíme:
- 250 g hladké mouky
- 70 g másla
- 13 g práškového sladidla FAN STARLINEA
- 2 žloutky
- 6 lžic mléka
- 3 lžíce vína
- špetka soli
- olej na smažení
- FAN CUKŘENKA – březový cukr s vanilkou na posypání
Postup:
Všechny uvedené suroviny na těsto smícháme, zaděláme měkčí těsto, které dobře propracujeme, aby se lesklo a dělaly se na něm bubliny. Necháme přibližně hodinku odpočinout v ledničce, aby máslo uvnitř těsta opět ztuhlo.
Těsto rozválíme asi na 3 mm plát, není třeba podsypávat, těsto je celkem mastné.
Rádýlkem vykrájíme libovolné tvary, nejběžnější jsou asi obdélníčky, které uvnitř prořízneme (ale ne až do krajů).
Výsledné tvary usmažíme na rozpáleném tuku dorůžova. Je to velmi rychlé, tak pozor. Po usmažení vyndáme na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný olej a ještě teplé je rozprostřeme na tác a hned cukrujeme FAN CUKŘENKOU – březovým cukrem s vanilkou.
TIP: Cukřenku z březového cukru je určitě skvělé mít doma připravenou po celý rok. Pocukrujete s ní bábovku, buchty. Nebo v ní můžete obalit Vídeňské vanilkové rohlíčky. Díky obsahu pravé vanilky krásně ovoní i těsta a krémy.