Nic nezahřeje po těle i po duši tak jako poctivá hutná polévka a boršč je dokonalým příkladem.
Definovat, co je přesně ten “pravý” boršč, je stejně složité jako u naší bramboračky. I u borče platí – co domácnost, to vlastní recept. Ten náš se blíží spíše ukrajinské verzi, která si zakládá na krásné rubínové barvě červené řepy.
Asi se divíte, proč zrovna tento recept uvádíme? Protože u boršče je potřeba vyladit sladko-kyselou chuť, a v našem receptu si ušetříme zbytečné kalorie nahrazením klasického cukru naším tekutým sladidlem STARLinea.
Na boršč potřebujeme:
- 1 kg hovězího předního s kostí – ideální jsou masitá žebra
- 100 g másla
- 600 g červené řepy
- 2 střední mrkve
- 1 střední petržel
- 1 střední cibule
- 300 g čerstvého hlávkového zelí
- 70 g rajského protlaku (1 malá konzerva)
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 10 kuliček černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 2 lžíce octu
- 1 lžička tekutého sladidla FAN STARLINEA 200 ml na bázi sukralózy
- sůl, mletý pepř na dochucení
- na ozdobu zakysaná smetana a kopr nebo petrželka
Příprava:
Nebudeme si nic nalhávat, nejlepší věci potřebují čas. Takže se připravte, že celá příprava potrvá.
Nejprve je potřeba uvařit maso, a tím připravit i vývar. Ideální je na to tlakový hrnec, tam bude stačit hodinka. Pokud budete vařit tradičním způsobem, připravte se na min. 3-4 hodinky pomalého tažení.
VÝVAR A MASO:
Maso omyjeme, vložíme s 3 l studené vody do tlakového hrnce, přidáme lžičku soli, celý pepř, nové koření a bobkový list. Můžeme přihodit slupky z oloupaní mrkve a petržele, které bychom zbytečně vyhazovali.
Necháme vařit asi 1 hodinu. Po uvaření scedíme, maso obereme a pokrájíme. Tím máme připravený vývar a maso do polévky.
ŘEPA:
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Do většího hrnce dáme polovinu másla (50 g), přidáme nastrouhanou řepu, a jen 1 minutu opečeme. Přidáme rajčatový protlak a ocet, zlehka zarestujeme, podlijeme částí vývaru a necháme dusit pod pokličkou za občasného míchání cca 30 minut. Poté odstavíme.
ZELENINA:
Očištěnou mrkev, petržel a cibuli také nastrouháme nahrubo. Na zbytku másla (50 g) si zeleninu orestujeme cca 5 minut a před koncem osladíme tekutým sladidlem FAN STARLINEA. Nakonec zaprášíme moukou a ještě 1 minutku zarestujeme. Odstavíme.
ZELÍ:
Vyřízneme tuhý košťál a listy nakrájíme na nudličky. Zalijeme zbytkem vývaru a necháme povařit cca 15 minut.
Jakmile je vše připravené, můžeme přistoupit k poslední fázi – podušenou řepu a orestovanou zeleninu se zápražkou přidáme k vývaru se zelím. Přihodíme obrané maso a necháme společně provařit přibližně 20 minut.
Servírujeme s kopečkem zakysané smetany a nasekaným koprem nebo petrželkou.