Zavařování

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE

Zavařování ovoce, ať už ve formě marmelád, jamů nebo kompotů, je oblíbeným způsobem jak uchovat Vaší úrodu na zimu. A naše sladidla jsou skvělým způsobem, jak ušetřit kalorie a přitom zachovat chuť ovoce, ba dokonce jí i zintenzivnit.

A jaká sladidla použít:
Z naší nabídky lze použít veškerá sypká sladidla. Většina našich sladidel je připravena přesně tak, aby se dala snadno použít při náhradě řepného cukru.

Sladidla 4:1 - nejlepších chuťových výsledků dosáhnete se STARLinea nebo Stevia sypká.
Můžete vzít svůj oblíbený recept, použít pouze 1/4 množství sladidla oproti cukru. A máte svou oblíbenou zavařeninu, jam nebo kompot - chuť stejnou, ale o 75% méně kalorií.

Sladidla 5:1 - Stevialin 
U tohoto sladidla použijete pouze 1/5 množství oproti množství cukru. Velkou výhodou tohoto sladidla jsou žádné cukry navíc, pouze cukry z ovoce.

Sladidla 1:1 - Erythritol, Xylitol 
Množství cukru nahradíte stejným množstvím sladidla. S Erythritolem bez kalorií navíc.

TIPY NA ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE A POD.
1. Víčka i sklaničky důkladně vymyjte, a víčka ještě projistotu vytřete pálenkou nebo líhem.
2. Pokud nechcete džemy, marmelády atd. sterilizovat, čisté skleničky naplňte vroucí vodou a po nahřátí vylijte a plňte horkým džemem. Pevně zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte takto vychladnout.
3. Sklenice si vždy popište (druh, rok). Za rok už si nevzpomenete, co tam máte :)

VYZKOUŠENÉ RECEPTY:


Bezinková marmeláda
Jablečná přesnídávka
Meruňkový džem
Rychlý rybízový džem
Hruškový džem 
Bezinkový sirup
Nálev na papriky

 

BEZINKOVÁ MARMELÁDA

Potřebujeme:
1,5 kg bezinek
250 g sladidla 4x SLADŠÍ (SWEET 2000)
lžička kyseliny citronové
3 - 4 malé skleničky od přesnídávky
Bobule bezinek otrháme od stopky. Omyjeme je a necháme je na sítu okapat. Pak je vsypeme do hrnce se silným dnem a vmícháme do nich sladidlo. Bezinky zvolna zahříváme a za stálého míchání je vaříme do zhoustnutí. Ke konci vaření přidáme kyselinu citrónovou. Džem rozdělíme do čistých skleniček a zavíčkujeme je. Na 5 minut skleničky postavím dnem vzhůru.
bezinkova marmelada

JABLEČNÁ PŘESNÍDÁVKA

Potřebujeme:
1 kg sladších jablek
75 g sladidla 4x SLADŠÍ (SWEET 2000)
lžička mleté skořice
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Ovoce nasypeme do kastrolu, přidáme sladidlo, mletou skořici, podlijeme trochou vody a za stálého míchání vaříme, až se jablka rozvaří téměř na kaši. Směs rozmixujeme ponorným mixérem a plníme do menších sklenek. Necháme vychladnout, opatříme plechovým víčkem a sterilujeme 15 minut při teplotě 80 °C. Skvělá svačinka pro malé potomky, ale i dospělé mlsaly. Výborně chutná s celozrnnými sušenkami nebo dětskými piškoty.
jablecna presnidavka

MERUŇKOVÝ DŽEM

Potřebujeme:
1 kg meruněk (+ 3 ks meruněk použijeme později)
1 pektin
130 – 150 g sladidla STARLinea sypké (podle vyzrálosti a druhu meruněk)
1 zarovnaná lžička kys. citronové

Postup:
Omyté a vypeckované meruňky nakrájíme na menší kousky a dáme do kastrolu se 3 lžícemi vody. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud nezměknou. Rozmixujeme a přidáme na kousky nakrájené 3 ks meruněk. Do vytvořené hmoty po troškách přisypáváme pektin smíchaný s 1 lžící sladidla. OPRAVDU po troškách, aby se pektin nevysrážel. Opět necháme provařit ještě další 3 minuty. Poté přidáme kyselinu citronovou a zbytek sladidla a za stálého míchání pozvolna povaříme
dalších 5 minut. Na studeném talířku vyzkoušíme, zda hmota želíruje, ochutnáme a případně dosladíme. Ještě horký džem nalijeme do čistě vymytých sklenic, raději menších (džem se po otevření rychle kazí). Dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme 10 minut zchladnout.
merunkovy dzem

RYCHLÍ RYBÍZOVÝ DŽEM

Připravíme si:
400g rybízu
100g sladidla 4:1 (Stevia sypká, STARLinea sypká)
1 citron, pouze šťáva

Postup:
Rybíz zbavte všech stonků, vložte do hrnce, zalijte 330 ml vody a přiveďte k varu. Nechte probublávat asi 20 minut, nebo dokud není ovoce úplně měkké a většina tekutiny se vypařila. Přidejte sladidlo a citronovou šťávu, přiveďte k varu a poté nechte vařit, dokud směs
nedosáhne 105 o C. Nechte několik minut vychladnout a poté nalijte do horkých, čistě vymytých sklenic a okamžitě uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
rychly rybízový dzam

HRUŠKOVÝ DŽEM

Připravíme si:
1 kg oloupaných očištěných hrušek
150 g sladidla Stevialin
1 sáček pektinu
5 ks hřebíčku
2 ks skořice
1 dcl rumu

Postup:
Hrušky zbavte jádřinců a oloupejte. Pokrájejte na kousky a v kastrůlku nechte dusit spolu s kořením do měkka. Nechte probublávat asi 20 minut, nebo dokud není ovoce úplně měkké a většina tekutiny se vypařila. Přidejte sladidlo smíchané s pektinem, přiveďte opět k varu a poté nechte vařit, dokud směs nedosáhne 105 o C. Odstavte a přilijte rum. Nechte několik minut vychladnout a poté nalijte do ještě horkých, čistě vymytých sklenic a okamžitě uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
hruskovy dzem

BEZOVÝ SIRUP

Připravíme si:
20 ks květů bezu
1 citron, pouze šťáva
1 l vody
230 g sladidla STARLinea
20 g kys. citronové

Postup:
Květy lehce opereme a necháme okapat. Dáme do nádoby, zalijeme vodou, přidáme na plátky pokrájený citron a necháme
macerovat 24 hodin. Scedíme přes jemné sítko nebo kávový filtr, punčochu, mušelín. Přidáme sladidlo,
kyselinu citronovou a povaříme 5 – 8 minut. Případnou pěnu sebereme. Vzniklý sirup nalijeme pomocí trychtýře do čistých sklenic a ihned zavíčkujeme. Je lepší na chvilku obrátit láhve dnem vzhůru, např. vložením do půllitru, a nechat vychladnout.
bezinkovy sirup

NÁLEV NA ZAVAŘENÍ PAPRIK

Budete potřebovat:
3,2 l vody
1 l octu
13 dkg soli
25dkg cukru
41 tabletek FAN SACHARIN
Cibuli
Kuličky pepře
Nové koření
Bobkový list
Olej
A samozřejmě papriky

Postup:
Do hrnce nalijeme vodu, ocet, přidáme sůl a cukr. Vše povaříme a přidáme 41 tabletek sacharinu. Mezitím si do čistých a suchých sklenic připravíme trochu cibule nakrájené na kolečka, 8 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření a 1 bobkový list. Poté do sklenic poskládáme umyté kozí rohy, kdo chce může přidat na čtvrtky pokrájené papriky. Do každé sklenice přidáme ještě lžičku oleje a zalijeme horkým lakem. Zavíčkujeme a zavaříme při 80 stupních 15-20 minut. Tento nálev se dá použít i při zavařování květáku, jen nepřidáme olej.
papriky nalev

ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK

Zavařování okurek se sladidly má mnohaletou tradici. Už naše babičky používali sacharinové tabletky místo cukru. Námi uváděné recepty jsou léty prověřené. Jedná se o výherní recerpty vybrané odbornou porotou v soutěži "O nejlepší nakládačku".

A jaká sladidla použít?
Na zavařování zeleniny se skvěle hodí klasická tabletová sladidla - Sacharinová, Cyklamát-sacharinová, Sukralózová, Univerzální sladidlo nebo také Slim.

TIPY NA ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK
1. Používejte vychlazený lák a sterilujte při nižší teplotě (max 85 stupňů Celsia) - okurky si zachovají více krásnou zelenou barvu.
2. Víčka i skleničky VŽDY důkladně vymyjte.
3. Skleničky si nezapomeňte popsat :)

VYZKOUŠENÉ RECEPTY:


okurky paní Štěpánky Drápalové   
okurky paní Jany Vačkářové
okurky pan Vojtěcha Synáčka