Letní zavařování a vaření

 

Nadýchaný jahodový koláč
Bezový sirup
Borůvkové potěšení
Hrušková povidla s jablky
Jahodová marmeláda
Meruňkový džem
Jahodové pokušení (nepečený dort)
Kokosová bublanina s meruňkami
Maková bublanina se švestkami
Švestková Nutela
Zmrzlina ze zahrádky
Žahour našich babiček
Rýžový nákyp s meruňkami

Čalamáda
Nakládané žampiony
Nálev na papriky
Nálev na okurky dědy Božíka
Okurky paní Jany Vačkářové 
Okurky podle pana Vojtěcha Synáčka
Sladký kečup od Eviny
Vitamínový salát


Nadýchaný jahodový koláč

Suroviny:
2 vejce
2-2,5 hrnku mléka
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
Práškové sladidlo Fan STARLINEA

Postup:
Žloutky a 3 lžíce FAN sladidla STARLINEA vyšleháme do pěny. Přidáme prosátou mouku, olej, mléko, prášek do pečiva, dle chuti sladidlo FAN STARLINEA, vše promícháme. Ze dvou zbylých bílků vyšleháme sníh, který opatrně vmícháme do těsta.

Směs nalejeme do předem vymazaného a vysypaného plechu. Navrch poklademe nakrájené jahody.

Koláč pečeme na 180 stupňů 20-30 minut.

jahodový koláč 1

 Bezový sirup

Suroviny:
20 ks květů černého bezu
1 citron
1 l vody
230 g práškového sladidla FAN STARLinea
20 g kyseliny citronové

Postup:
Květy lehce opereme a necháme okapat. Dáme do nádoby, zalijeme vodou, přidáme na plátky pokrájený citron a necháme louhovat 24 hodin. Druhý den přecedíme přes jemné sítko nebo kávový filtr, punčochu, mušelín. Přidáme FAN Starlineu, kyselinu citronovou a povaříme 5 – 8 minut. Případnou pěnu sebereme. Vzniklý sirup nalijeme pomocí trychtýře do čistých sklenic a ihned zavíčkujeme. Je lepší na chvilku obrátit láhve dnem vzhůru, (např. vložením do půllitru)necháme vychladnout.

bezovy sirup

 

Borůvkové potěšení

Budeme potřebovat:
na žmolenku:
2 hrnky polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
200 g másla
7 lžiček FAN Stevia® práškové stolní sladidlo se steviol – glykosidy

na náplň:
2 tvarohy
400g zakysané smetany
100 ml smetany na vaření
1-2 sáčky vanilkového pudinku
4-5 lžiček FAN Stevia® tekuté stolní sladidlo na bázi steviol - glykosidů
200 g borůvek (můžou být i mražené)

Posutp:
Ze změklého másla, mouky, kypřícího prášku a práškového sladidla vypracujeme žmolenku. Do dortové formy vyložené pečícím papírem nasypeme 3/4 žmolenky a důkladně umačkáme na dno formy. Poté si z uvedených surovin připravíme náplň, kterou rozetřeme na připravený korpus. Na tvarohovou náplň nasypeme borůvky a celý koláč posypeme zbytkem žmolenky. Pečeme v předem vyhřáté troubě 20-30 min. na 170 stupňů. Tento výborný zákusek se dá upéct i s jiným druhem ovoce (např. višně, třešně, jahody, maliny, ostružiny, …)

boruvkove poteseni

 

Hrušková povidla s jablky

Budeme potřebovat:
2 kg hrušek (oloupaných a bez jádřinců)
1 kg jablek (oloupaných a bez jádřinců)
1 lžička mleté skořice
4 hřebíčky
2-3 lístečky badiánu (ne celou hvězdičku)
1 lžička kyseliny citronové
2 lžíce citronové šťávy
4-5 lžic rumu
3-4 lžičky FAN Stevia® tekuté stolní sladidlo na bázi steviol – glykosidů (dle chuti a sladivosti ovoce)

Postup:
Hrušky a jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na menší kousky. Vložíme do kastrolu a za občasného míchání uvaříme do měkka. Poté opatrně rozmixujeme tyčovým mixérem, nemusíme úplně do hladka, můžeme nechat kousky. Přidáme mletou skořici, hřebíček, kousek z badiánu, tekuté sladidlo FAN Stevia® a vaříme do zhoustnutí. Na konec přidáme kyselinu citronovou, citronovou šťávu a rum. Krátce povaříme a přendáme do čistých sklenic, dobře uzavřeme a zavaříme 15 minut při 80°C.

hruskova povidla s jablky

 

Domácí jahodová marmeláda

Budeme potřebovat:
1 kg jahod
150g FAN práškového sladidla STEVIALINU EXCLUSIVE
1 sáček Pektogelu
0,5 lžičky kyseliny citronové

Postup:
Očištěné a rozmačkané jahody dáme do hrnce, povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. V mističce smícháme 2 lžíce Stevialinu EXCLUSIVE s Pektogelem a dáme na stranu. Do jahod přisypeme zbytek Stevialinu EXCLUSIVE a vše za stálého míchání vaříme, dokud se Stevialin EXCLUSIVE nerozpustí (alespoň 5 minut). Přisypeme smíchaný pektogel se Stevialinem EXCLUSIVE a ještě znovu provaříme cca 2 – 3 minuty, přidáme kyselinu citronovou a promícháme. Čistou lžící sebereme případnou pěnu a ještě vařící marmeládu nalijeme do čistých suchých skleniček a dobře uzavřeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je tak cca 10 minut, pak je otočíme zpět a necháme vychladnout. Tento recept můžeme použít na jakékoliv ovoce.

jahodová marmeláda

 

Meruňkový džem

Budeme potřebovat:
1 kg meruněk (+ 3 ks meruněk použijeme později)
1 pektin
130 – 150g práškového sladidla FAN STARLINEA (podle vyzrálosti a druhu meruněk)
1 zarovnaná lžička kyseliny citrónové

Postup:
Omyté a vypeckované meruňky nakrájíme na menší kousky a dáme do kastrolu se 3 lžícemi vody. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud nezměknou. Rozmixujeme a přidáme na kousky nakrájené 3 meruňky. Do vytvořené hmoty po troškách přisypáváme pektin smíchaný s 1 lžící práškového sladidla FAN STARLINEA. Opravdu po troškách, aby se pektin nevysrážel. Opět necháme provařit ještě další 3 minuty. Poté přidáme kyselinu citronovou a zbytek práškového sladidla FAN STARLINEU a za stálého míchání pozvolna povaříme dalších 5 minut. Na studeném talířku vyzkoušíme, zda hmota želíruje, ochutnáme a případně dosladíme. Ještě horký džem nalijeme do čistě vymytých sklenic, raději menších (džem se po otevření rychle kazí). Dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme 10 minut zchladnout. Tento recept můžeme použít na jakékoliv ovoce.

merunkova marmelada

 

Jahodové pokušení (nepečený dort)

Budeme potřebovat:
250g jahod
35g FAN Stevia® práškové stolní sladidlo se steviol – glykosidy nebo práškové sladidlo FAN STARLINEA
šťáva z půlky citronu
240g bílého jogurtu
250ml smetany ke šlehání
špetka soli
1 sáček želatinového ztužovače za studena
100ml vlažné vody
1 balíček piškotů

Postup:
Umyté jahody, FAN SLADIDLO a citronovou šťávu rozmixujeme a přimícháme bílý jogurt. Vedle v misce vyšleháme šlehačku se špetkou soli. Do jiné misky nasypeme želatinový ztužovač, zalijeme vlažnou vodou a metličkou rozšleháme. Takto připravený ztužovač přimícháme k jahodové směsi a nakonec opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku. Celou formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinářskou folii, na dno poskládáme piškoty a navrstvíme část jahodového krému, opět poskládáme piškoty a stejným způsobem opakujeme. Zakončíme vrstvou piškotů. Takto připravený dort dáme na několik hodin nejlépe přes noc do ledničky ztuhnout. Ztuhlý dort vyklopíme na tác, stáhneme folii a dozdobíme ovocem nebo čokoládovými hoblinkami.

jahodové pokušení

 

 Kokosová bublanina raz, dva, tři s meruňkami 

Budeme potřebovat:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek strouhaného kokosu
5 lžic FAN Stevia® práškové stolní sladidlo se steviol – glykosidy nebo práškové sladidlo FAN STARLINEA
1,25 hrnku mléka
0,5 hrnku rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva
3 vejce
meruňky
na posyp FAN CUKŘENKA- březový cukr s vanilkou

Postup:
Do mísy dáme mouku, kokos, prášek do pečiva a FAN SLADIDLO, vše smícháme. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a mléko, vše promícháme a vzniklé těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Poklademe pokrájenými meruňkami a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi 35 minut na 180°C do zlatova. Upečenou bublaninu pocukrujeme FAN CUKŘENKOU – březový cukr s vanilkou.

kokosova bublanina s merunkami1

 

Maková bublanina se švestkami

Budeme potřebovat:
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek mletého máku
200g práškového sladidla FAN SORBIT POTRAVINÁŘSKÝ (2 sáčky)
1 hrnek mléka
0,5 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
2 vejce
0,5 lžičky mleté skořice
na posyp FAN CUKŔENKA – březový cukr s pravou vanilkou
švestky

Postup:
V míse smícháme všechny sypké suroviny a FAN SORBIT, přidáme mléko, olej, vejce a vše promícháme. Připravené těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe pokrájenými švestkami a dáme péct do předem vyhřáté trouby asi na 25 - 30 minut na 180 stupňů.
Upečenou bublaninu posypeme FAN CUKŘENKOU – březový cukr s pravou vanilkou.

makova bublanina se svestkami

 

Zmrzlina ze zahrádky

Budeme potřebovat:
450g ovoce směs jahody,třešně, maliny, černý rybíz…
300g bílého jogurtu
52g FAN práškového stolního sladidla se steviol – glykosidy nebo FAN práškové sladidlo Starlinea
1 smetanu ke šlehání

Postup:
Směs vychlazeného ovoce rozmixujeme společně s jogurtem a práškovým sladidlem Stevii.
Do hotové směsi lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Zmrzlinu přelijeme do misky s víčkem a během chlazeni ji několikrát opatrně zamícháme, aby se netvořily krystalky. Zmrzlinu je možné dát i do tvořítek na nanuky a nechat zmrznout.

zmrzlina ze zahradky

 

Žahour našich babiček (borůvková omáčka)

Budeme potřebovat:
500g borůvek
1 lžíce másla
1-2 lžíce FAN práškového sladidla na bázi steviol – glykosidů nebo FAN práškového sladidla STARLINEA
100ml lžic vody
200ml smetany
2 lžičky mouky

Postup:
Očištěné a oprané borůvky vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme sladidlo, máslo a společně rozvaříme asi 10 minut. Ve smetaně rozmícháme mouku a přilijeme do borůvkového rozvaru. Za občasného míchání necháme ještě krátce provařit, aby omáčka zhoustla. Omáčka je výborná na neplněné kynuté knedlíky, lívance nebo vdolky.

zahour nasich babicek

 

Rýžový nákyp s meruňkami

Připravíme si:
400-500 g rýže
1l mléka
sůl
meruňky
150 g másla
1 vanilkový cukr
2 vejce
3 lžíce sladidla FAN xylitol
Na posypání FAN cukřenka - březový cukr s pravou vanilkou

Postup:
Propláchneme rýži a dáme jí vařit do vroucí osolené vody. Rýži za občasného míchání vaříme 10-15 minut.
Po uvaření rýži scedíme, vrátíme do hrnce, zalijeme horkým mlékem a za stálého míchání uvaříme do měkka. Do hrnce s rýží přidáme máslo, vanilkový cukr, 3 lžíce FAN xylitolu a vše zamícháme.
Rýži necháme ještě pod pokličkou několik minut odpočívat a částečně vychladnout. Poté do rýže zamícháme dva žloutky. Z bílků si vyšleháme sníh a opatrně zamícháme do rýže. Připravíme si pekáček, který vymažeme máslem, na dno rozprostřeme vrstvu rýže, poklademe rozpůlenými a vypeckovanými meruňkami a poklademe zbytkem rýže. Povrch poklademe plátky másla a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů cca 40-45 minut. Před podáváním posypeme nákyp FAN cukřenkou - březovým cukrem s pravou vanilkou.

nakyp3

 

Čalamáda (co zahrádka dala)

Budeme potřebovat:
Nálev:
1L vody
0,25L octa 8%
40 g soli
15 tablet FAN Stevia® stolní sladidlo na bázi steviol – glykosidů (stevie)
10 kuliček nového koření
12 kuliček celého pepře
2 – 3 bobkové listy

Postup:
Suroviny na nálev povaříme asi 3 minuty. Květák, papriky, okurky, mrkev, cibule (kdo chce pikantní, přidá feferonku). Květák rozebereme na růžičky, zbytek zeleniny pokrájíme na kolečka nebo nudličky, vše smícháme a naplníme do připravených sklenic. Zalijeme nálevem, dobře uzavřeme a zavaříme cca 20 minut na 80°C.

calamada

 

Nakládané žampiony

Budeme potřebovat:
1kg žampionů
2 velké cibule
2 mrkve
bobkový list
nové koření
celý pepř

Na nálev:
1,25 l vody
350 ml octa 8%
½ sáčku Deko
30g FAN Stevia® Stevialin Exclusive práškové stolní sladidlo nebo 30 sáčků HB FAN Stevia® Stevialin Exclusive

Postup:
Žampiony očistíme, oloupeme, pokrájíme na půlky nebo silnější plátky a povaříme 8-10 minut ve vodě, do které dáme špetku soli a lžičku citronové šťávy. Povařené žampiony necháme vychladit, přidáme na půl kolečka pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev vše promícháme. Připravíme si nálev, který necháme povařit alespoň 5 minut. Do každé sklenice dáme 2kuličky nového koření, 3kuličky pepře a bobkový list. Přidáme připravenou žampionovou směs, zalijeme vlažným nálevem a zavaříme 20 minut při 80 °C.

nakladane zampiony

 

Nálev na zavaření papriky
Budete potřebovat:
3,2 l vody
1 l octu
13 dkg soli
25dkg cukru
41 tabletek FAN SACHARIN
Cibuli
Kuličky pepře
Nové koření
Bobkový list
Olej
papriky

Postup:
Do hrnce nalijeme vodu, ocet, přidáme sůl a cukr. Vše povaříme a přidáme 41 tabletek sacharinu. Mezitím si do čistých a suchých sklenic připravíme trochu cibule nakrájené na kolečka, 8 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření a 1 bobkový list. Poté do sklenic poskládáme umyté
kozí rohy, kdo chce může přidat na čtvrtky pokrájené papriky. Do každé sklenice přidáme ještě lžičku oleje a zalijeme horkým lakem. Zavíčkujeme a zavaříme při 80 stupních 15-20 minut. Tento nálev se dá použít i při zavařování květáku, jen nepřidáme olej.

papriky nalev

 

Nálev na okurky dědy Božíka

Budeme potřebovat:
Nálev:
2,5 l vody
0,5 l octa
45 tablet FAN SACHARIN
1 Deko (na zeleninu)
Do každé sklenice na dno:
1 snítka kopru
1 bobkový list
8 kuliček černého pepře
4 kuličky nového koření
1 hřebíček
1 stroužek česneku
2 kolečka cibule
2 kolečka mrkve

Postup:
Suroviny na nálev povaříme asi 3 minuty. Do čistých sklenic dáme všechno koření, kopr, cibuli a mrkev. Naskládáme umyté okurky, zalijeme nálevem, dobře uzavřeme a zaváříme 20 minut při 80°C. Tento nálev můžeme použít i na zavaření květáku nebo různých čalamád.

DSC_4457

 

Okurky paní Jany Vačkářové z Vlkanče (vítězka 2. ročníku 2006)

Budeme potřebovat:
Nálev:
1,75l vody
0,5l octa
1 ks Deka (100g)
65 tabletek sladidla FAN Sacharin

Do sklenice:
hořčičné semínko - půl kávové lžičky na sklenici
koriandr - čtvrt kávové lžičky na sklenici
hřebíček - jeden na sklenici
nové koření - 1 kulička na sklenici
pepř - 2 kuličky na sklenici
rozlámaný bobkový list - 3 malé kousky na sklenici
kopr
vinný list
mrkev
křen
cibule

Postup:
Do vody s octem vsypeme Deko, přidáme 65 tablet sacharinového sladidla a povaříme 5 minut. Nálev necháme vychladnout. Do sklenic (asi 7 - 8 ks) naskládáme hořčičné semínko, koriandr, hřebíček, nové koření, pepř, bobkový list a kopr podle chuti. Déle 4 kolečka mrkve, 3 kolečka křenu, 5 koleček cibule a jeden vinný list. Naskládáme okurky a zalijeme zchladlým nálevem. Sterilujeme cca. 10 - 15 minut, podle velikosti okurek.

DSC_4460

 

Okurky podle pana Vojtěcha Synáčka z Ústí nad Orlicí (vítěze 3. ročníku 2007)

Budeme potřebovat:
Nálev:
1,6l vody
0,6l octa
6 dkg soli
43 tablet sladidla FAN Sacharin
1/4 lžičky nového koření
1/2 lžičky celého pepře
1/2 lžičky koriandru
1/2 lžíce tymián
1/2 lžíce hořčičného semene
5 kusů hřebíčku
3 kusy bobkového listu
Tento nálev svaříme, a po vypnutí hořáku necháme ještě hodinu vyluhovat, poté odstraníme bobkové listy.

Do sklenice:
1 vinny list
2-3 ks kopru
3-5 koleček mrkve
3-5 koleček cibule
2-3 ks feferonky

Postup:
Sterilujeme cca 20 minut při teplotě 80 stupňů.

DSC_4457

 

Sladký kečup od Eviny

Budeme potřebovat:
2kg rajčat
250g cibule
250g jablek
38 g FAN Stevia® práškové stolní sladidlo se steviol – glykosidy nebo práškové sladidlo FAN STARLINEA
30g soli
4 polévkové lžíce octa
¼ lžičky skořice
1 lžička mleté sladké papriky
4 kusy hřebíčku

Postup:
Pokrájíme rajčata, jablka a cibuli dáme do hrnce, přidáme sůl, všechno koření a vše pozvolna, za občasného míchaní rozvaříme do husté kaše. Pak přidáme ocet , FAN SLADIDLO, zamícháme, krátce provaříme a propasírujeme přes síto. Hotový kečup přelijeme do čistě vymytých sklenic, dobře uzavřeme a zavaříme na 80 stupňů cca 20 minut.

 

Vitamínový FIT salát 

Budeme potřebovat:
malou hlávku zelí
mrkev
cibuli
papriky (červenou i žlutou)
salátovou okurku
rajská jablíčka

Na zálivku:( přibližně podle množství zeleniny)
6 dcl vody
6 lžic octu
4 -5 lžiček FAN Stevia® tekuté sladidlo na bázi steviol – glykosidů
4 lžíce olivového oleje
mletý pepř
sůl

Postup:
Do větší mísy nakrájíme zelí na nudličky, lehce posolíme a rukama důkladně promačkáme, aby si zelí pustilo šťávu. Mrkev nastrouháme nahrubo, zbytek zeleniny pokrájíme a přidáme k zelí. Přilijeme olej a promícháme. Připravíme si zálivku smícháním vody, octa a tekutou stevii. Nalijeme na salát, promícháme, popřípadě dochutíme. Můžeme dozdobit nakrájenou pažitkou nebo vařeným vejcem.

vit salat


DSC_4374 kopie