Velikonoční recepty

Aspikový dort
Banánový beránek
Boží milosti
Košíčky plněné karamelovou náplní
Lesní ovoce s žele a panna cottou
Mazanec babičky Anežky
Pudinkáče naší Alenky
Velikonoční beránek - pistáciový
Velikonoční nepečené vajíčka
Kostky z listového těsta s pudinkovým krémem
Mrkvovo-jablečné muffiny
Mrkvovo-jablečný salát
Velikonoční mazanec
Velikonoční jidáše
Beránek s jablky a ořechy
Broskvové řezy s pudinkem
Linecká velikonoční vajíčka

 

Aspikový dort

Nálev si připravíme:

1l vody
0,1l octa
3 kuličky nového koření
6 kuliček pepře
2 bobkové listy
1 cibule
15g soli
3g FAN sypkého sladidla STEVIALIN EXKLUSIVE -nebo 3 sáčky
2 sáčky želatiny na vaječnou tlačenku

Náplň dortu si připravíme:
1 plechovka zeleniny ve slaném nálevu (kukuřice, hrášek mrkev)
150g šunky krájená
100g sýra (eidam) krájený
6 vajec
Salát nebo pomazánka dle vlastního výběru

Postup: 
Všechny suroviny na nálev kromě sladidla svaříme asi 15-20 minut. Stevialin přidáme až po převaření ještě do horkého nálevu. Nálev smícháme s želatinou dle návodu na obale želatiny. Formu vyložíme potravinářskou folii a na dno nalijeme asi 1 cm želatiny, kterou necháme v chladu ztuhnout. Po ztuhnutí začneme vrstvit jednotlivé přísady dle vlastní fantazie. Formičkou můžeme vykrájet různé tvary ze sýra nebo šunky na ozdobení první vrstvy. Z šunky a salátu vytvoříme rolky. Končíme vrstvou želatiny tak aby všechny suroviny byly zcela zalité. Dáme do lednice vychladit a ztuhnout (nejlépe do druhého dne) a vyklopíme.

aspikovy dort

Banánový beránek

Připravíme si:
80 g másla
200 g sypké sladidlo FAN SORBIT POTRÁVINÁŘSKÝ
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
2 banány
1,5 dl mléka
250 g polohrubé mouky
 ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
FAN CUKŘENKA – BŘEZOVÝ CUKR S VANILKOU na posypání

Postup:
Společně vyšleháme sorbit s máslem a za stálého šlehání postupně přidáme žloutky. Do žloutkové směsi metličkou vmícháme banány, které rozmačkáme vidličkou s troškou mléka. Dolijeme zbytek mléka, znovu zamícháme a postupně přisypeme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem.  Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta. Hotové těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a upečeme v předem vyhřáté troubě. Vychladlého beránka posypeme cukřenkou – březový cukr s vanilkou.

bananovy beranek


Boží milosti

Připravíme si:
250g hladké mouky
70g másla
13g sypkého sladidla STARLINEA
2ks žloutky
6 lžic mléka
3 lžíce vína
olej na smažení
FAN cukřenka – březový cukr s vanilkou na posypání

Postup:
Všechny uvedené suroviny smícháme, zaděláme měkčí těsto, dobře propracujeme, aby se těsto lesklo a dělaly se bubliny.
Rozválíme asi na 3mm plát a rádýlkem vykrájíme obdélníčky, které usmažíme na rozpáleném tuku dorůžova. Rozprostřeme na tác a hned cukrujeme FAN cukřenkou – březový cukr s vanilkou.

bozi milosti

Košíčky plněné karamelovou náplní

Na těsto si připravíme:
420 g hladké mouky
280 g másla
3-4 žloutky
35 g sypkého sladidla FAN Starlinea

Na krém si připravíme:
400 ml mléka
1 lžička tekuté sladidlo Fan Starlinea
1 karamelový pudink
½ karamelového salka
½ másla

Postup:
Z uvedených surovin si vypracujeme těsto, které naplníme do formiček a upečeme. V kastrůlku si dle návodu na obalu uvaříme pudink, který osladíme tekutým sladidlem FAN Starlinea a necháme vychladnout. Poté vyšleháme změklé máslo a postupně do něho zašleháme pudink a karamelové salko. Krém necháme odležet v lednici. Krém dáme do cukrářského sáčku a naplníme jím upečené košíčky. Ozdobíme jahodami nebo karamelovými bonbony.

kosicky s karamelovou naplni


Lesní ovoce s želé a panna cottou

Připravíme si:
Želé:
1 balíček cukrárenského želé
2 – 3 lžičky FAN tekutého sladidla STARLINEA
Ovoce:
1 balíček mraženého ovoce – lesní směs
3 lžičky FAN tekutého sladidla STARLINEA
1 lžička vanilkového aroma (tekuté)
Panna cotta:
400ml smetany ke šlehání
200ml smetany na vaření
1 lžička FAN tekutého sladidla STARLINEA
2 lžičky vanilkového aroma (tekuté)
1 balíček plátkové cukrářské želatiny (na 500ml tekutiny)

Postup:
Nejprve si připravíme skleničky nebo mističky (asi 4) do kterých budeme postupně vrstvit želé, ovoce a panna cottu.
Želé:
Uvaříme si želatinu (dle návodu na sáčku), kterou osladíme tekutou Starlineou a nalijeme do připravené skleničky a necháme ztuhnout.
Ovoce:
Lesní ovoce rozvaříme a dochutíme tekutou Starlineou a vanilkovým aromatem. Přidáme do skleniček na želé. Trochu mraženého ovoce si můžeme dát na stranu na konečné dozdobení.
Panna Cotta:
Nejprve si do studené vody namočíme plátky želatiny (dle návodu na sáčku). Do kastrolku nalijeme všechny smetany, přidáme tekutou Starlineu, vanilkové aroma promícháme a přivedeme k varu. Přidáme namočenou želatinu a ještě asi 2 minuty povaříme.Necháme mírně zchladnout a zalijeme ovoce ve skleničce.

panacota

Mazanec babičky Anežky

Připravíme si:
500g polohrubé mouky
110g másla (změklé)
27g sypké sladidlo STARLINEA
2 ks žloutky
30g droždí
250ml mléka
20g rozinek (namočené v rumu)
30g mandlí (plátky nebo pokrájené)
5g soli
citrónová kůra, vejce na potření

Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme starlineu, žloutky, rozehřáté máslo, (nesmí být horké) sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rozinky, pokrájené mandle a nadrobené droždí. Přilijeme mléko a zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout.
Po vykynutí vytvarujeme bochánek, který přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě chviličku kynout.
Celý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nakrájenými mandlemi a ve středu bochánku prořízneme ostrým nožem (nebo nůžkami) kříž.
Upečeme v dobře vyhřáté troubě asi na 180 stupňů přibližně 45 minut až hodinu.

mazanec babicky anezky

Pudinkáče naší Alenky

Připravíme si:
Těsto:
250 ml mléka
200 ml oleje
3 ks žloutky
400 g hladké mouky
2,5 lžičky sypké sladidlo STARLINEA
20 g droždí
špetka soli

Krém:
750 ml mléka
180 g másla
3 sáčky vanilkového pudinku
3 lžičky tekutého sladidla STARLINEA
Dále budeme potřebovat:
vajíčko na potření
FAN Cukřenku – březový cukr s vanilkou na posypání

Postup:
Připravíme si kvásek ze sladidla STARLINEA, mléka a droždí. V misce smícháme mouku, špetku soli, žloutky, mléko, olej a přidáme kvásek. Těsto necháme nakynout cca 1 hodinu. Připravíme si krém. Uvaříme v mléce pudink s tekutou STARLINEOU a po vychladnutí vyšleháme s máslem. Z vykynutého těsta uděláme válečky o průměru asi 1cm a dlouhé asi 20cm. Válečky přehneme na polovinu, vzniknou dva prameny, které spolu zakroutíme (jako vrták) konec vsuneme dolů. Válečky dáme na plech a necháme ještě kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 200 stupňů asi 15 minut. Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme pudinkovým krémem. Na závěr posypeme FAN cukřenkou – Březový cukr s vanilkou.

pudinkace

Velikonoční beránek – pistáciový

Připravíme si:
300 g polohrubé mouky
45 g sypkého sladidla STARLINEA na pečení
250 g tvarohu nebo zakysané smetany
200 g másla
4 ks vejce
5 PL mléka
1 sáček pistáciového pudinku
1 prášek do pečiva
máslo na vymazání a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy

Postup:
Pudinkový prášek rozmícháme s mlékem, přidáme k tvarohu a promícháme.
Změklé máslo společně se STARLINEOU vyšleháme do pěny, postupně po lžících přidáme tvarohovou směs a na konec (po jednom) zašleháme žloutky. Po zašlehání přisypáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vypneme šlehač a ručně zlehka vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme v předem vyhřáté troubě při 180 stupních asi 50 minut.

beranek pistace

Velikonoční nepečené vajíčka

Na těsto si připravíme:
20 dkg piškotů (pomletých)
12dkg másla
2 lžíce kakaa
45 g sypkého sladidla FAN Starlinea
2 lžíce mléka
3 lžíce rumu

Na náplň si připravíme:
1 žloutek
1 lžička tekutá FAN Starlinea
10 dkg másla
rum

Postup:
Těsto:
Z uvedených surovin si na vále vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout. Poté naplníme těsto do tvořítek, vytlačíme důlek a dáme ztuhnout do lednice
Náplň:
Ve šlehači vyšleháme žloutek se sladidlem, změklým máslem a rumem. Po vychlazení naplníme vajíčka krémem a slepíme k sobě.

nepecena vajicka

Kostky z listového těsta plněné pudinkovým krémem

Připravíme si:
Listové těsto
mléko
vanilkový pudink
máslo
tekuté sladidlo FAN Starlinea

Postup:
Z listového těsta si vyválíme plát, ze kterého vykrájíme čtverce. Čtverce se nám v troubě krásně nafouknou. Po upečení čtverce rozřízneme na dva pláty. Na krém si uvaříme vanilkový pudink oslazený tekutým sladidlem FAN starlinea. Po vychladnutí zašleháme pudink do změklého másla. Poté namažeme krém na jeden díl čtverce a přiklopíme druhou částí. Nakonec můžeme dozdobit rozpuštěnou čokoládou.

kostky plnene pudinkovym kremem

Mrkvovo – jablečný muffiny

Připravíme si:
17 dkg nahrubo strouhaných jablek
17dklg najemno strouhané mrkve
20 dkg polohrubé mouky
2ks vajec
20 g sypkého sladidla FAN Stevia
1,3 dcl oleje
1 lžíce medu
1 ks kypřícího prášku do pečiva

Postup:
Do připravené mísy nasypeme nastrouhané jablka a mrkev, přidáme mouku, stevii a kypřící prášek do pečiva. Poté přidáme vejce, lžíci medu a olej. Vše vyšleháme. Poté naplníme do připravených papírových košíčků. Pečeme na 200 stupňů cca 20-25 minut.

mrkvovo jablecne muffiny

Mrkvovo – jablečný salát

Připravíme si:
Mrkev
Jablka
tekuté sladidlo FAN Starlinea
Citronová šťáva

Postup:
Oloupanou mrkev a jablka najemno nastrouháme, dle chuti zakapeme tekutým sladidlem FAN Starlinea a citrónem. Na závěr necháme odležet v lednici.

mrkvovo jablecny salat

Velikonoční mazanec

Připravíme si: 
275ml vlažného mléka
¼ kostky droždí (cca 10g)
500 g polohrubé mouky
1 čajové lžičky soli
100 g rozpuštěného másla
1 vrchovaté polévkové lžíce Sladidla 4x sladšího než cukr ( Sweet 2000, STARLinea)
1 vanilkový cukr (lze vynechat )
rozinky, plátky mandlí podle chuti
1 vajíčko na potření

Postup:
Ze 75 ml vlažného mléka, droždí a lžičky mouky necháme na teplém místě vzejít kvásek. Zbytek mouky smícháme se solí, sladidlem, a případně vanilkovým cukrem. Promícháme a zapracujeme vzešlý kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté tak 1 hodinu kynout. Do vykynutého těsta zapracujeme mandle a rozinky podle chuti a vytvarujeme mazanec, který dáme na plech a necháme přikrytý ještě půl hodiny kynout. Poté potřeme vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v předehřáté el. troubě na 170 °C přibližně půl hodiny (horkovzdušná asi 160 °C).
Pro jistotu zkontrolujeme píchnutím špejlí.

mazanec

Velikonoční Jidáše

Připravíme si: 

Na těsto:
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
70 g rozehřátého másla
2 žloutky
300 ml mléka
1 vrchovatá polévková lžíce sypkého sladidla 4:1 (na bázi steviol-glykosidů, na bázi acesulfamu K, na
bázi sukralózy – STARLinea)
1/2 kostky droždí
1 malá lžička soli
nastrouhaná kůra z půlky citrónu

Na potření:
vejce na potření
2 lžíce medu
1 lžíce másla


Postup:
Suroviny odměříme do mísy a uhněteme hladké nelepivé těsto. Mísu s dobře rozpracovaným těstem přikryjeme fólií a na teplém místě necháme asi hodinu kynout. Poté těsto vyklopíme, rukama propracujeme a rozdělíme na 24 dílků (vejdou se na dva plechy), ze kterých vyválíme tenké proužky. Vytvarujeme “uzlíky”, holubičky a jiné typické tvary, které potřeme vajíčkem a necháme ještě 20 min dokynout. Pečeme na 190°C asi 15 min. Nakonec ohřejeme med, rozpustíme v něm máslo a touto směsí potíráme ještě horké jidáše.

jidáš

 Beránek s jablky a ořechy

Připravíme si:
350g hladké mouky
38g sypkého sladidla STARLINEA nebo FAN tekuté sladidlo na bázi steviol glykosidů
200ml oleje
50g rozinek
50ml rumu
50g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 prášek do pečiva
1,5 lžičky mleté skořice
4 jablka
4 vejce
Tuk na vymazání formy a hrubou mouku nebo kokos na vysypání
FAN cukřenka – březový cukr s vanilkou na posyp

Postup:
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva FAN sypké sladidlo STARLINA, skořici, ořechy a rozinky namočené v rumu.
Přidáme nahrubo nastrouhaná jablka, vejce a olej. Vše důkladně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pokud by se nám těsto zdálo tuhé (záleží na šťavnatosti jablek) přidáme pár lžic mléka.
Pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 180 stupňů přibližně hodinu.
Po upečení beránka necháme zchladnout, vyklopíme z formy a posypeme FAN cukřenkou – březový cukr s vanilkou.

beranek s jablky a orechy

 Broskvové řezy s pudinkem

Připravíme si:

1 balíček listového těsta 500g (na dvě placky)
1velký sáček piškotů
3 vanilkové pudinky
1,4 l mléka
5 lžiček FAN tekutého sladidla Starlinea nebo Fan tekuté sladidlo na bázi steviol glykosidů
kompotované ovoce

Postup:
Listové těsto rozdělíme na polovinu. Jeden díl rozválíme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto poskládáme piškoty těsně vedle sebe. Na piškoty dáme ovoce a můžeme pocákat šťávou z kompotu. V mléce uvaříme pudink dle návodu- místo cukru přidáme tekuté sladidlo Starlinea a horký ho nalijeme na piškoty s ovocem. Vyválíme druhý plát listového těsta a přeneseme na pudink. Upečeme v předem vyhřáté troubě při 180 st. do růžova. Necháme vystydnout a ztuhnout nejlépe do druhého dne. Řezy pocukrujeme FAN cukřenkou – březový cukr s vanilkou. Můžeme dozdobit kopečkem šlehačky.

Broskovové řezy s pudinkem

Linecké velikonoční vajíčka

Připravíme si:
210 g hladké mouky
140 g másla
18 g FAN práškového sladidla s acesulfamem K
2 žloutky
citronová kůra
na posyp FAN cukřenka – březový cukr s vanilkou

Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň 2 hodiny odpočinout v chladu.
Z těsta si vyválíme plát cca 3mm silný a pomocí vykrajovátka vykrájíme vajíčka. Do poloviny vajíček vykrojíme větší kolečko, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v předem vyhřáté troubě do růžova.
Po vychladnutí namažeme upečená vajíčka marmeládou (recept najdete na našich webových stránkách), slepíme k sobě a namočíme do bílé polevy, nebo posypeme FAN cukřenkou – březový cukr s vanilkou.

linecka vajicka

  DSC_4550