Vánoční recepty

FAN vánoční kuchařka
Vánočka
Mušličky plněné krémem
Košíčky s oříškovou náplní
Marokánky
Vídeňské vanilkové rohlíčky
Brusinkové pracny
Vosí hnízda - DIA (nepečené)
Celozrnné linecké cukroví
Vanilkové rohlíčky - jako pírko
Čokoládové hvězdičky
Linecké kytičky
Kokosová kolečka
Linecké cukroví
Piškotový salámek (nepečené)
Kytičky z třeného těsta
Višňové kuličky (nepečené)
Mandlové rohlíčky
Kolečka s karamelovou naplní
Utopenci v aspiku
Perníkový likér
Domácí vánoční punč

 

  

Vánočka

Potřebujeme:
500g polohrubé mouky
110g másla (rozpuštěné ne horké!)
28g FAN práškové sladidlo s acesulfamem K
230gml mléka
¼ lžičky soli
1 vejce + 1 žloutek
¾ kostky droždí
hrozinky, mandle plátky
citronová kůra z 1 citronu

Postup:
Do mísy dáme všechny suroviny (droždí rozdrobit) kromě mandlí a hrozinek. Důkladně zaděláme těsto. Na konec přidáme rozinky a nasekané mandle, po zapracování necháme těsto na teplém místě, přikryté utěrkou vykynout.
Vykynuté těsto přendáme na vál vysypaný moukou, znovu propracujeme a rozdělíme na devět stejných dílků, z kterých vyválíme rovnoměrné válečky a upleteme vánočku, přendáme na plech s pečícím papírem a necháme znovu zhruba 45minut kynout pod utěrkou.
Potřeme zbylým bílkem posypeme nasekanými mandlemi. Aby se vánočka při pečení nerozjela, zapíchneme do ní špejle. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 stupňů do růžova.
Po upečení vydatně posypeme FAN Cukřenkou – Březový cukr s vanilkou

vanocka

Mušličky plněné krémem

Těsto:
300g hladké mouky
11g sypké sladidlo FAN Starlinea
190g másla
3 žloutky
Z uvedených surovin důkladně propracujeme v hladké těsto, které necháme v chladu asi hodinu odpočinout.
Těsto rozkrájíme na kousky, vtlačíme do formiček a upečeme v troubě na 170 stupňů

Krém:
1 šlehačka
30g sypké práškové stolní sladidlo (FAN STEVIE)
50g čokolády na vaření
160g másla
Šlehačku svaříme se stevii, přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit.
Ve šlehači vyšleháme máslo a postupně přidáváme vychladlou šlehačko - čokoládovou směs.
Krém necháme vychladnout a pomoci cukrářského pytlíku naplníme do mušliček.

 muslicky

Košíčky s ořechovou náplní

Těsto:
300g hladké mouky
150g másla
45g FAN xylitolu
3 žloutky

Postup:
Z mouky, xylitolu, změklého másla a žloutků vypracujeme těsto, které necháme zhruba hodinu odležet v ledničce.
Těsto rozkrájíme na kousky a vtlačíme je do formiček na košíčky. Uprostřed uděláme důlky.
Upečeme v předehřáté troubě asi na 180 stupňů. Poté je vyklopíme a necháme vychladnout.

Náplň:
150g mletých vlašských ořechů
90g mletých piškotů
200g změklého másla
2 lžičky tekutého sladidla FAN Starlinea

Postup:
3 polévkové lžíce rumu
Ořechy a piškoty umeleme. Ve šlehači vyšleháme změklé máslo, vmícháme ořechy, piškoty, rum
a tekuté sladidlo Starlinea. Pomocí cukrářského pytlíku plníme košíčky, které necháme v chladu ztuhnout.
V kovové misce na vodní lázni, rozpustíme čokoládu s tukem a ořechovou náplň v košíčcích namočíme do polevy.
Dozdobíme půlkou ořechu.

 kosicky 1

Marokánky

Připravíme si:
20g hladké mouky
100g kandovaného ovoce
150g směsi ořechů
150g rozinek
1 smetana ke šlehání
2 rovné lžičky FAN sypké sladidlo Starlinea

Postup:
Za stálého šlehání metličkou, svaříme v rendlíku smetanu, mouku a Starlineu na táhlou hmotu, do které přidáme kandované ovoce, ořechy a rozinky.
Z hotové směsi tvarujeme lžičkou asi čtyři centimetry velké a půl centimetru vysoké placičky,které dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme (spíš sušíme) v troubě na 100 stupňů asi 45 minut.
Po upečení necháme vychladnout a spodní stranu placičky potřeme rozpuštěnou čokoládou.

marokanky

Vídeňské vanilkové rohlíčky

Budeme potřebovat:
250g hladké mouky
100g mletých vlašských oříšků
60g Fan xylitolu
180g másla
2 žloutky
Fan cukřenka-Březový cukr s přírodní vanilkou

Postup:
Z uvedených surovin důkladně zpracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň dvě hodiny odpočinout v ledničce.
Z těsta vyválíme válečky, ty pak nakrájíme na menší kousky. Rukou tvarujeme rohlíčky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut. Po upečení ještě teplé posypeme
Cukřenkou - Březový cukr s přírodní vanilkou.

rohlcky

Brusinkové pracny

Připravíme si:
250 g hladké mouky
150 g másla
110 g mletých mandlí
35 g FAN sypké sladidlo Starlinea
40 g pokrájených sušených brusinek
¾ lžičky mleté skořice
1 mletý hřebíček
Fan Cukřenka – Březový cukr s vanilkou

Postup:
Smícháme mouku, Starlineu, mleté mandle, skořici a hřebíček. Do směsi přidáme nakrájené máslo a pokrájené brusinky. Vše zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu odležet v ledničce.
Odleželé těsto plníme rovnoměrně do vymazaných formiček (silikonové formy se vymazávat nemusí), které rozložíme na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca
15 minut. Upečené pracny opatrně vyklopíme z formiček a ještě teplé posypeme Cukřenkou - Březový cukr s vanilkou.

brusinkove pracny

Čokoládové hvězdičky

Na těsto si připravíme:
300g hladké mouky
200g másla
20g FAN sypké sladidlo STEVIALIN EXCLUSIVE
50g kakaa
1 vejce

Postup:
Smícháme mouku, sypké sladidlo STEVIALIN EXCLUSIVE, kakao. Přidáme máslo, vejce a důkladně propracujeme hladké těsto, zabalíme do folie a uložíme alespoň na dvě hodiny do ledničky.
Na pomoučněném vále vyválíme plát silný zhruba 3mm. Formičkou vykrajujeme hvězdičky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 12 minut. Upečené hvězdičky necháme vychladnout a namažeme krémem.

Na krém si připravíme:
1 šlehačka
30g Fan sypké práškové stolní sladidlo (STEVIE)
50g čokolády na vaření
160g másla

Postup:
Šlehačku svaříme se stevii, přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit.
Ve šlehači vyšleháme máslo a postupně přidáváme vychladlou šlehačko - čokoládovou směs, vzniklý krém uložíme na hodinu do ledničky.
Namazané hvězdičky čokoládovým krémem namáčíme do tmavé čokolády a bílou čokoládou uděláme doprostřed tečku, kterou pomocí párátka roztáhneme do stran.

hvezdiicky

Linecké kytičky

Připravíme si:
210g hladké mouky
120g másla
100g FAN sladidla sorbit
1 lžička FAN tekuté sladidlo STARLINEA
1 žloutek
1 polévková lžíce mléka
1 polévková lžíce rumu
Na posyp: FAN CUKŘENKA – Březový cukr s vanilkou

Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto a dáme nejlépe do druhého dne do ledničky odležet. (je to důležité aby se granulky sorbitu dobře rozpustily).
Druhý den těsto znovu proděláme a vyválíme na pomoučněném vále asi 3mm. plát, vykrájíme pomocí tvořítka kytičky. Do poloviny pak uprostřed vykrojíme menší kolečko.
Kytičky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů do růžova zhruba 8 – 10 minut.
Upečené kytičky k sobě lepíme marmeládou, posypeme FAN Cukřenkou – Březový cukr s vanilkou.

l1


Kokosová kolečka

Na těsto si připravíme:
300 g hladké mouky
210 g másla
20 g FAN práškové sladidlo Starlinea
1 žloutek
kůra z 1 citronu
1 polévková lžíce mletého kokosu

Postup:
Všechny uvedené suroviny zpracujeme na hladké, vláčné těsto a uložíme ho zabalené ve folii na dvě hodiny do chladu.
Těsto rozválíme na asi 3 mm. plát vykrájíme kolečka , přendáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů.
Upečená kolečka po zchladnutí namažeme krémem.

Na krém si připravíme:
300 ml mléka
150 g másla
2 polévkové lžíce mletého kokosu
2,5 lžičky FAN tekuté sladidlo Starlinea
2 polévkové lžíce rumu
1 čokoládový pudink

Postup:
V mléku uvaříme pudink, necháme vychladit a vyšleháme ho s máslem, přidáme kokos,
Starlineu, rum a znovu vyšleháme. Krém necháme vychladit a namažeme kolečka.
Namazané kolečka namáčíme do tmavé, rozpuštěné čokolády, bílou čokoládou uděláme uprostřed oblouček a párátkem ho roztáhneme do jedné strany druhou polovinu kolečka
dozdobíme mletým kokosem.

kokosova kolecka


Linecké cukroví (křehké)

Budete potřebovat:
300 g hladké mouky
250 g másla
25 g FAN sypké sladidlo Starlinea
3 žloutky
kůra z půlky citronu
na posyp: FAN Cukřenka – Březový cukr s vanilkou

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a na dvě hodiny dáme odležet do ledničky.
Vychlazené těsto rozválíme na asi 3mm. plát a pomocí vykrajovátka vykrájíme různé tvary.
Do poloviny pak vykrojíme malé kolečko.
Vykrájené těsto dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut.
Vychladlé cukroví slepíme k sobě marmeládou. Na závěr posypeme Cukřenkou – Březový cukr s vanilkou.

Linecke cukrovi


Piškotový salámek (nepečený)

Připravíme si:
250g másla
200g pokrájených piškotů
30 g FAN sypké sladidlo Stevie
100g drobně pokrájené sušené meruňky
2 polévkové lžíce kakaa
2-3 polévkové lžíce rumu
mleté oříšky nebo kokos na obalení

Postup:
Rozpuštěné máslo utřeme se stevii a kakaem, přidáme piškoty a meruňky pokrájené na malé kousky. Přilijeme rum a znovu vše promícháme. Z hmoty vytvarujeme válečky, obalíme v kokosu nebo mletých oříškách a zabalíme do alobalu. Dáme do ledničky a necháme ztuhnout. Podáváme nakrájené na kolečka.

piskotovy salamek


Kytičky z třeného těsta

Připravíme si:
350 g hladké mouky
25 g FAN práškové stolní sladidlo na bázi steviol-glykosidů
250 g másla (Hery)
1 žloutek,
citronová kůra
FAN Cukřenka – březový cukr s vanilkou

Postup:
Máslo vyšleháme se Stevií do pěny, přidáme citronovou kůru, žloutek a lehce promícháme. Vmícháme prosátou mouku a vypracujeme hladké těsto (musí být hodně měkké). Naplníme jím cukrářský sáček se špičkou a tvoříme kytičky (kolečka)na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed kytičky (kolečka) uděláme důlek, do kterého dáme pomocí lžičky nebo sáčku marmeládu. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C do růžova a po vychladnutí posypeme FAN Cukřenkou – březový cukr s vanilkou. Těsto lze použít i do strojku s tvořítkem.

kolecka


Višňové kuličky (nepečené)

Připravíme si:
140g piškotů
80g másla
2 lžičky FAN tekuté sladidlo STARLINEA
2 polévkové lžíce kakaa
2-3 polévkové lžíce rumu
1 vrchovatá polévková lžíce pikantní marmelády (višňová rybízová malinová…)
1 polévková lžíce kokosu + kokos na obalení
vypeckované višně naložené v rumu

Postup:
Piškoty nadrtíme nebo umeleme, přidáme změklé máslo, kakao, kokos a marmeládu. Smícháme pomocí šlehače. Vzniklou směs osladíme tekutým sladidlem STARLINEA, přilijeme rum a znovu vše promícháme. Hmotu uložíme do ledničky alespoň na dvě hodiny.
Z těsta tvarujeme kuličky a do každé vtlačíme okapanou višni, na konec obalíme v kokosu a dáme do papírových košíčků.

visnove kulicky


Mandlové rohlíčky

Připravíme si:
220 g hladké mouky
160 g másla
75 g mletých mandlí
55 g FAN xylitolu
z jednoho citronu citronová kůra

Postup:
Máslo s xylitolem utřeme do pěny, přidáme citronovou kůru, mouku a mleté mandle. Vše důkladně zpracujeme v hladké těsto, které necháme v potravinářské fólii do druhého dne odpočinout v ledničce.
Druhý den těstem rovnoměrně naplníme formičky, které rozložíme na plech a upečeme v předem rozpálené troubě při teplotě 180 stupňů asi 15 – 20 minut do růžova. Po upečení, ještě teplé rohlíčky posypeme FAN Cukřenkou – Březový cukr s vanilkou. Konce rohlíčků namáčíme v rozpuštěné čokoládě.

mandlove rohlicky

 

Kolečka s karamelovou náplní

na těsto si připravíme:
210 g hladké mouky
140 g másla
140g mletých vlašských ořechů
2 žloutky
1 lžíce kakaa
17 g práškové stolní sladidlo FAN StarLinea

na krém si připravíme:
1 salko (karamel)
250 g másla
čokoláda (poleva na ozdobu) 

Postup:
Ze všech připravených surovin vypracujeme těsto, které necháme 30 min odležet v chladničce.
Poté z těsta vyválíme plát a vykrájíme kolečka. Pečeme na do růžova na 180 stupňů.

Z másla a karamelového salka si vyšleháme krém, který přendáme do cukrářského sáčku a postupně ozdobíme vychladlá kolečka.  Nazdobené kolečka necháme zatuhnout v chladničce, poté namočíme v čokoládě a opět necháme zatuhnout.

kolecka s karamelovou naplni (2)


Utopenci v aspiku

Připravíme si:
1 l vody
9- 10 polévkových lžic octa
2 lžičky soli
7-8 lžiček FAN sypké sladidlo erythritol
4-5 buřtů
2-3 cibule
mletý pepř dle chuti
2 sáčky želatiny

Postup:
Z vody, octa, soli, pepře a sladidla FAN erythritol zhotovíme nálev, kterým zalijeme pokrájené buřty na kostičky (asi 1 cm.) a cibuli na slabé půl kolečka. Vše dobře promícháme a uložíme do druhého dne do ledničky.
Druhý den si nálev přes síto slijeme a použijeme ho dle návodu na přípravu želatiny.
Vzniklý želatinový roztok nalijeme na buřty s cibulí, promícháme a vlijeme do připravené formy. Necháme v ledničce ztuhnout.

utopenci v aspiku


Perníkový likér

Připravíme si:
400ml smetany 30%
140ml vroucí vody
400ml rumu
100g hořké čokolády
1 polévková lžíce FAN práškové sladidlo stevie
4 lžičky perníkového koření

Postup:
Z práškového sladidla stevie si pomalým zahříváním vyrobíme karamel, který opatrně zalijeme vroucí vodou a promícháme, přidáme smetanu, nalámanou čokoládu a perníkové koření. Vše za stálého míchání krátce provaříme. Necháme vychladnout, přilijeme rum a znovu důkladně promícháme. Likér přelijeme do uzavíratelné lahve a skladujeme v ledničce.
Před podáváním se musí likér protřepat!

IMG_20191021_131339


Domácí vánoční punč

Připravíme si:
1 L červeného vína
400ml černého uvařeného čaje (4 sáčky)
200ml rumu
1ks citronu
2 ks skořice celé
5ks hřebíčku
1 pomeranč
3 polévkové lžíce FAN práškové sladidlo Starlinea
Ovoce dle chuti: jablko, hruška, rozinky, sušené brusinky…

Postup:
V hrnci svaříme víno, uvařený čaj a koření. Přidáme šťávu z poloviny pomeranče a citronu.
Druhou polovinu pomeranče a citronu pokrájíme na kolečka a přidáme do hrnce společně se sladidlem.
Stáhneme z plotny a ještě do horkého punče, nalejeme rum. Už nevaříme, vše promícháme a nalejeme do skleniček, ve kterých máme připravené, pokrájené ovoce dle chuti.

domaci vanocni punc

 

 

IMG_20191022_081457